Jak si z nepříjemné domácnosti udělat útulný domov? Nic složitého

 Tipy a inspirace 
05. dubna 2019 14:46 / redakce
  0
📷
11 fotografií v galerii
Květiny dokáží oživit místnost  Shutterstock
Necítíte se ve svém domě příjemně? Možná by to chtělo malou změnu, která vás příliš finančně nezatíží. Poradíme vám, jak si z nelibého prostředí vytvořit útulné, ve kterém se vám bude dobře relaxovat. Nejde o nic složitého.

Pokud se ve své domácnosti necítíte dobře, mohli byste s tím něco udělat. Po náročném pracovním dni by se měl každý rád vracet domů, kde si odpočine. Když váš byt či dům nepůsobí útulně, možná se v něm nedokážete zcela uvolnit. Každý potřebuje mít nějaké místo, kam se před vnějšími starostmi může alespoň na chvíli schovat. To je důvod, proč byste si mohli svůj interiér trochu vylepšit.

Uklidňující barvy stěn

Mnozí barvy stěn ve své domácnosti podceňují. Vyberou si jednoduše takové, které se jim líbí. Nenapadne je však, že na velké ploše nemusí dělat dobrý dojem. Rozhodně byste se měli vyvarovat červené a černé ve všech odstínech. Červená působí agresivně a černá depresivně. Světlejší odstíny modré, zelené a hnědé působí harmonickým dojmem. Můžete barvy i různě kombinovat, ale vždy by spolu měly ladit.

Vhodné závěsy

Bez závěsů jsou okna prázdná. Na příjemné prostředí v interiéru mají velký vliv. Nebojte se závěsů, které budou dlouhé až na zem, udělají vám v místnosti velkou parádu. Pokud nemáte vyloženě malinkatý byt přecpaný různými věcmi, budou se vám tam hodit. Nemějte strach trochu zaexperimentovat, do světlého interiéru se hodí trochu tmavší a jednobarevné závěsy.

Malý koberec

Pokud nemáte na podlaze koberec, je čas si ho pořídit. Rozhodně nemáme na mysli koberec, kterým pokryjete celou místnost. Úplně stačí malý, který si položíte ke konferenčnímu stolu, posteli nebo někam, kde se vám bude líbit. Do místnosti s minimalistickými prvky se hodí i chlupatý. Bude příjemný na dotyk. Skvělou vychytávkou je také umělý travní koberec, který můžete dát do exteriéru ale také interiéru. Můžete si na něm občas i chvíli posedět a užít si chvilku jako byste byli v parku.

Polštáře a přehozy

Do studených a neútulných místností se hodí větší množství polštářů. Vystelte jimi sedačku, postel či křeslo. Pokud máte jednobarevné stěny, můžete si na polštáře pořídit vzorované potahy, které budou ladit s barvami v místnosti. Zpříjemnit místnost vám pomůže i přehoz na sedačku či křesla, který by měl být spíše jednobarevný. Zakryje nedostatky a váš nábytek bude vypadat zase jako nový. O tom, jak si vybrat vhodné křeslo, jsme psali zde.

Drobné dekorace

Nezapomeňte na drobné dekorace, jsou sice malé, ale dokáží decentně zpříjemnit různé místnosti. Dvě nebo tři kytky vám trochu rozjasní místnost. Rozhodně zapomeňte na umělé, příjemnou atmosféru v místnosti vytvoří pouze živé. Vyplňte své poličky ještě svíčkami, fotkami a případně nějakými menšími soškami. Nic by se však nemělo přehánět. Přezdobená místnost nepůsobí dobrým dojmem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve