Jarní očistu potřebují nejenom vaše okna, ale i počítač. Jak na to?

 Tipy a inspirace 
13. dubna 2019 10:37 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Hlavně opatrně a šetrně Shutterstock
Počítače jsou běžnou součástí našeho života. Máme je doma, v práci bychom se asi bez nich uměli jen těžko obejít. U počítače tráví někteří lidé prakticky celou pracovní dobu.

Pijí u nich kávu, svačí, někteří obědvají. V klávesnici tak končí nejenom zbytky jídla, ale občas i nápojů, ale především také prach. A ten je obecně nepřítelem jemné mechaniky, protože urychluje korozi elektrických kontaktů. Nejlépe je tedy počítač prachu a nečistot zbavit. 

Jděte na to vysavačem

Nejlepším pomocníkem na prach a jemné drobky je bezesporu vysavač. Pokud si jej nastavíte na co nejmenší výkon, můžete s ním hravě vysát veškeré nečistoty ze spár klávesnice a i v okolí ventilátorů, které tak není třeba složitě otevírat.

Drobky vymeťte

Jemnou práci zvládne jakýkoliv štětec. Je jedno, jestli kosmetický či ten obyčejný, kterým si malují děti. Spoustu drobků tak můžete lehce vymést ze škvír a pak je jednoduše vysát. Při této práci si dávejte pozor na možnost vzniku elektrostatické elektřiny. Štětcem většinou není dobré se přímo dotýkat plošných spojů, ale jen vnitřku skříně a dalších součástí, jako jsou třeba ventilátory a klávesnice.

Vytřepte zbytky jídla

To, co se ukrývá v klávesnici, by asi nerad někdo viděl. Nicméně zbytky jídla tam skutečně nepatří. Navíc vám to časem může zablokovat tlačítka. Nejlépe uděláte, když ji jednoduše obrátíte vzhůru nohama a vyklepete z ní vše, co tam nepatří. Samotné klávesy pak můžete otřít vlhčenými ubrousky, které jsou určené pro elektroniku, a nebo speciálním čističem.

Na monitor okena ani papír nepatří

Speciální čistič použijte i na obrazovku, na níž se usazuje prach i další nečistoty. Rozhodně však na ni nepoužívejte okenu či jar. Ideální volbou jsou antistatické prostředky, které dokáží částečně zabránit tomu, aby neustále obrazovka přitahovala prach. Mějte na to také správný hadřík! Měl by být z jemné tkaniny, prodávají se přímo speciální. Rohodně nepoužívejte papírové kapesníky či ubrousky, které jsou vyráběny ze dřeva a i když to tak nevypadá, dokáží jemný displej poničit. Stejně tak nepoužíveje papírové ubrousky ani na televizní obrazovky. O tom, jak správně čistit obrazovku, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008