Skladujete koření v papírových sáčcích? Pak děláte jednu z mnoha chyb
Koření dodává našim pokrmům tu správnou chuť. Spousta lidí ráda zkouší nové a nové druhy koření, které dodávají některým druhům pokrmů skutečně netradiční chuť nebo vůni. Spousta těchto ne příliš tradičních druhů koření ale nelze použít do každého jídla, a tak se stává, že sáčky zůstávají trčet ve skříni a časem přijdou vniveč. Nemusí to tak ale být, pokud koření správně skladujete.
Méně je více
Pokud zrovna nevlastníte restauraci, pak určitě nepotřebujete kupovat koření po kilech. Sice větší balení může být cenově výhodnější, ale než jej stihnete spotřebovat, potrvá to, a mezitím dávno ztratí svou vůni i chuť. Raději tedy volte menší balení, u nichž máte jistotu, že je spotřebujete dříve než koření příliš zestárne.
Lépe celé než mleté
I když je mleté koření praktické a vždy připraveno k použití, na rozdíl od celého koření podstatně rychleji ztrácí svou čerstvost. Proto je lepší kupovat koření po celých kusech a pořídit si k tomu hmoždíř. S jeho pomocí si namelete či nadrtíte takové množství, které budete aktuálně potřebovat, navíc výsledek bude mnohem více chutnější a voňavější.
Světlo, teplo, vlhko
Zapomeňte na plast a papírové sáčky. Jakmile si koření koupíte, hned jej přendejte do tmavé skleněné nádoby nebo si vyrobte kořenky ze zavařovaček. Více na toto téma jsme psali zde. Pak je uložte do skříněk, kam se nedostane světlo. Zaměřte se na uzávěr, musí dobře těsnit, aby propouštěl co nejméně vzduchu. Nenechávejte koření v blízkosti varné desky. Možná vám to pomůže při vaření, ale koření je tak vystaveno vyšší teplotě a vlhkosti, navíc kvůli tomu přejímá pachy z vařeného jídla. A kvůli zvýšené vlhkosti zase může dojít k jeho plesnivění.
Vyčichlé pryč
I když vyčichlé koření neznamená zkažené, používat jej při přípravě pokrmů je zbytečné. Ať jej nasypete do jídla kolik chcete, té správné chuti čerstvého koření nedocílíte a výsledné jídlo tak vlastně chuťově ošidíte. Takového koření se proto ihned zbavte. Správně uskladněné koření vám v nádobkách vydrží půl roku až rok. Celé koření má trvanlivost značně delší, a to 3 až 5 let.