Jaké světlo je pro vaše bydlení nejlepší? Možná budete překvapeni

 Tipy a inspirace 
16. května 2019 06:24 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Některé typy žárovek mají velmi teplé bílé světlo Shutterstock
Už delší domu se ví, že existuje více různých typů bílého světla. Jak ale vybrat do našeho obydlí ten správný? Máme velmi zajímavé informace.

Vedle různých objektivních zásad, které vycházejí z vlivu modré složky světla na naše tělo, tu je ve hře ještě i osobní preference určité barvy světla. To je dáno tím, že lidské oko vnímá rozdílně kontrast při studeném bílém světle a jinak při světle, které je zbarveno více do žluta.

Optimální řešení

Chcete-li vyřešit váš byt s co nejlepším osvětlením, měli byste instalovat osvětlení, u kterého můžete nastavit teplotu bílé barvy jednak v závislosti na denní době, ale také na osobních preferencích toho, kdo se v dané místnosti pohybuje. Typ osvětlení budete též volit podle toho, jakou činnost se chystáte dělat. Na čtení se hodí jiný typ světla než na sledování televize.

Modré světlo a spánek

Světlo, které obsahuje i velké množství modrého světla, tedy všechny studené odstíny bílé, je světlo, které brání spánku. Je proto vhodné po probuzení nebo jako osvětlení pracovních prostor. I tak ale nedoporučujeme volit příliš studené odstíny, protože nepůsobí na většinu lidí příjemně a evokují spíš osvětlení výrobní haly než domov. Rozhodně je třeba se vyhnout studeným odstínům bílé večer. Naše tělo by se tak připravilo o spánek.

Chodby

Místnosti, které nejsou přímo obývány, snesou studenější světlo. Je to i proto, že podvědomě předpokládáme, že v těchto místnostech se nechceme déle pohybovat. Studené světlo vybízí k průchodu, dobře osvětluje detaily, vybízí k prohlédnutí případných obrazů či jiných uměleckých předmětů.

Technické řešení

Mít možnost všude instalovat LED žárovky s nastavitelnou teplotou světla může být pro mnoho lidí finančně problematické. Přesto je ale možné věc vyřešit tak, že použijete svítidlo se dvěma žárovkami. Jedna bude naladěna do studených odstínů bílé a ta druhá naopak do těch teplých. Takové řešení bude stát jen zlomek ceny a bude přitom řešit váš problém. Případně zvolte základní osvětlení teplejšími odstíny a na pracovní plochy použijte světlo studenější. Další informace o žárovkách najdete třeba v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve