Jak správně vybrat vánoční stromek, aby vydržel co nejdéle?

 Interier 
09. prosince 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejen správný výběr je klíčem k úspěchu Shutterstock
Druhá adventní neděle se blíží a vy ještě nemáte stromek? S jeho koupí otálíte, protože se bojíte, že vám do Vánoc nevydrží? Na nic nečekejte, protože podle prodejců nemáte na co. Letošní vánoční stromky jsou již všechny poraženy a žádné čerstvější nebudou.

A navíc se jejich počet bude snižovat, takže i výběr toho dokonalého právě pro vás bude čím dál tím těžší. Jak správně vybrat vánoční stromek a jak co nejvíce prodloužit jeho životnost se dočtete v tomto článku. Jak pečovat o vánoční hvězdu jsme psali zde.

Jak vybrat správný druh

Při výběru vánočního stromku se řídíme svými preferencemi co se týče vzhledu jednotlivých druhů i svými finančními možnostmi. Proto je velmi častým stromkem u nás smrk. Je krásně košatý a levný, ale s jeho životností je to slabší. V suchém vytápěném bytě poměrně brzy opadá.

Oproti tomu borovice vydrží mnohem déle a intenzivněji voní, ale její větve jsou řidší a často nepravidelné.

Nejlepší variantou co se životnosti i vzhledu týče je proto jedle. Její větve jsou hustě rozmístěny a má nespočet drobných nepichlavých jehliček, krásně voní a dlouho vydrží. Je proto nejlepší variantou i přes svou vyšší cenu.

Nekupujte zajíce v pytli

Často se stává, že mají prodejci vystavených jen pár kusů a ostatní mají zabalené v síti. Nikdy nevěřte, že stromek vypadá dobře, že se nemusíte bát. Kmen může být křivě rostlý, větve nepravidelné, nebo zlámané. Každý stromek, o kterém uvažujete, si vždy nechte rozbalit.

Na balkon s ním

Pokud si nechcete stromek ozdobit hned, postavte ho do chladného prostředí – nejlépe do sklepa, garáže, na balkon, verandu nebo klidně na zahradu, pokud ji máte. Do pokoje stromek postavte teprve ve chvíli, kdy ho budete chtít ozdobit.

Výběr místa je podstatný

Vánoční stromek se ve většině domácností dává stále na to samé místo. Nejčastěji je to právě ono jediné místo, kam se stromek vejde, aniž by překážel v každodenním životě. Je toto ale skutečně to nejlepší místo?

Stromek by správně měl stát co nejdále od topení, které ho (často při absenci vody) vysuší velmi rychle a z krásného lesklého stromku je najednou suchá větev. Měl by také být na světlém místě, kam ale nedopadají přímé sluneční paprsky. Pokud takové místo pro stromek máte, vydrží vám dlouho.

Dejte ho do vody

Životnost vánočního stromečku můžete také prodloužit tím, že si koupíte speciální stojan, do kterého lze nalít vodu. Stromek samozřejmě nevydrží věčně, ale každý týden navíc se o svátcích počítá. Úplně nejlépe stromek před usazením do vody zkraťte pilou o pár centimetrů. Stejně jako řezané květiny pak bude lépe sát vodu.

Pravidelně ho roste

Vlhké mikroklima kolem stromku můžete udržovat také tím, že budete stromek pravidelně rosit rozprašovačem. Stromek tak může alespoň částečně doplňovat vláhu nejen zevnitř, ale i zvenku.

Co je u vás při výběru stromku nejdůležitější? A který z nich máte nejraději?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve