Jak vyrobit stojánek na vánoční stromek?

 Interier 
06. prosince 2017 15:53 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stojan na vánoční stromek si můžete koupit i vyrobit Shutterstock
Vánoční svátky si nelze představit bez nazdobeného stromečku. Původem německý zvyk se v našich domácnostech hojně rozšířil v minulém století mezi oběma světovými válkami.

V těchto dnech se již stromky prodávají a kromě nákupu lidé řeší také to, jak je doma bezpečně postavit. Někdo vsadí na moderní stojan, jiní lidé sázejí na letité tradice.

Vánoční stromek se tradičně usazoval do dřevěného kříže nebo se vkládal do hliněného hrnce s půdou. Dřevěný stojánek si můžete koupit, ale také si vyrobit svůj vlastní, ze kterého budete mít větší radost. Jeho výroba trvá jen několik desítek minut, není složitá, navíc stojan je dostatečně bytelný a poskytuje stromku dobrou oporu.

Co je k výrobě dřevěného stojánku potřeba?

Než začnete, je třeba pořídit nezbytné díly. Zásadní jsou dřevěné hranoly, které si můžete nařezat sami nebo vám je nařežou v nějakém truhlářství či hobbymarketu. Velikost volte podle toho, jak mohutný stromek budete do stojanu usazovat.

Uprostřed hranolů, které budou sloužit jako nohy stojanu, poté vyříznete ve střední části do půlky jejich tloušťky zářezy tak, aby do sebe při překřížení hranoly zapadly. Připevnit je k sobě lze pomocí hřebíků nebo lepidla.

Ve chvíli, kdy máte hotovou základní konstrukci, udělejte si ve středu kříže tužkou označení středu stojánku. Vezměte silnější vrták a v označeném středu vyvrtejte otvor. Do něho pak vsadíte kmen stromku. Aby stojánek vypadal hezky, můžete ho obrousit a osmirkovat nebo také nalakovat.

Úprava otvoru dle velikosti kmene

Při usazování stromku do stojanu může být otvor příliš velký. Aby stromek ze stojanu nepadal, připravte si dřevěné třísky, kterými ucpete otvor, pokud se stromek bude ve stojanu příliš hýbat. Pokud naopak bude otvor stojanu příliš malý, není nic jednoduššího, než seříznout kmen stromku tak, aby do otvoru bez problémů zapadl.

Co všechno budete potřebovat?

  • dřevěné hranoly
  • pilku
  • vrtačku
  • lepidlo
  • hřebíky
  • kladívko
  • lak na dřevo
  • smirkový papír

Jak je vidět z výše zmíněného přehledu, náklady na výrobu vlastního dřevěného stojanu na vánoční stromek nejsou příliš vysoké. Neměla by vás stát více než několik set korun. Pokud jste ale příznivci moderněji pojatých stojanů, máte z čeho vybírat.

Na paměti byste měli mít hlavně stabilitu. Volit můžete různé kovové stojánky nebo kombinace kovu s plastem. Službu vám o vánocích vykonají i některé plastové stojánky. Pestré jsou i možnosti ukotvení stromku. Prioritou by měla být opět bezpečnost, aby vám nejkrásnější svátky v roce nezkazila nějaká neočekávaná událost.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008