Nechcete mít z vánoční hvězdy na Štedrý den opelichané koště? Přinášíme důležité rady

 Interier 
05. listopadu 2019 14:16 / Ema Maxová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vánoční hvězda neodmyslitelně patří k Vánocům Shutterstock
Ne každý umí tuto krásnou rostlinu pěstovat, a tak místo krásné košaté květiny často na Štědrý den zůstane z rostliny jen opelichané koště. Rady, jak se o vánoční hvězdu postarat, najdete v následujících řádcích.

Tato krásná květina se řadí mezi trvalky, a přesto často končí ještě před Štědrým dnem v koši. Potřebuje totiž speciální zacházení, které ne každý dodržuje. 

Kupujte jen zdravou rostlinu

Chybou číslo jedna bývá už koupě rostliny. To ale platí obecně u nákupu jakýchkoliv rostlin. Vždy si kupovanou rostlinu důkladně prohlédněte, než ji vložíte do nákupního vozíku. Zkontrolujte, zda není napadena nějakou chorobou či škůdcem a zda nestojí rostlina ve vodě, nebo není zemina naopak přesušená. To poslední, co chcete, je koupit si rostlinu s uhnilými kořeny.

Nekupujte květinu v tržnici

Vánoční hvězda je teplomilná rostlina, která má původ v Mexiku. Zimu a průvan vyloženě nesnáší. Koupíte-li ji například v tržnici nebo u stánku, je velmi pravděpodobné, že se rostlina „nachladila“ a po příchodu domů vám opadá. Po čase sice opět obroste, ale do Štědrého večera už to asi nestihne. Rostlina ale může nastydnout i při přenosu z obchodního centra nebo zahradnictví, proto ji vždy zahalte do papíru nebo deky. Jaké rostliny mají chlad naopak rády se dočtete zde.

Co s ní doma?

Po rozbalení rostlinu umístěte na světlé místo do pokoje, ve kterém je stálá teplota kolem dvaceti stupňů. Nedávejte ji ale blízko ke zdroji tepla – například nad radiátor. Stejně tak v její blízkosti neotevírejte okna, jelikož nemá ráda průvan.

Hlavně ji nepřelít

Vánoční hvězda vyžaduje pravidelnou zálivku jako většina domácích rostlin. Zalévejte ji nejlépe odstátou vodou pokojové teploty. Zemina by neměla vyschnout, ale dejte si pozor i na přelití, které je mnohem destruktivnější. Přebytečnou vodu, kterou rostlina nenasákne, po chvíli vylijte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47