Topit v krbu lze i v domě bez klasického komínu

 Rekonstrukce 
07. prosince 2017 11:39 / Pavel Suchý
  1
📷
4 fotografie v galerii
Nerezový komín lze postavit i svépomocí Shutterstock
Pokud jste si pořídili dům bez klasického zděného komínu a rádi byste přesto topili dřevem v krbových kamnech, není to už dnes žádný problém. Tuto situaci lze dokonce vyřešit i bez velkého bourání a potřeby žít nějakou dobu v prachu a špíně.

Ideální řešení pro dodatečnou výstavbu komínu bez nutnosti budování základů a mokrých stavebních procesů nabízí venkovní nerezové komíny. Jejich výstavba je velmi snadná a zvládne ji i průměrně zdatný domácí kutil. Obrovskou výhodou těchto systémů je, že můžete začít topit prakticky ihned po ukončení montáže a připojení spotřebiče. Navíc tyto systémy jsou už dnes k dostání nejen v klasickém nerezovém provedení, ale i v barvě, takže ve výsledku může komín doslova splynout s fasádou.

Výhody nerezových komínů

Vzhledem k tomu, že nás podle meteorologů ještě čeká několik poměrně teplých dní, můžete nerezový komín postavit ještě do Vánoc. Zabere to pár hodin a Štědrý den už můžete strávit před krbovými kamny a kochat se pohledem do ohně. Pokud nevíte, jak v krbu správně topit, přečtěte si náš článek zde.

Nerezové komíny jsou obvykle řešeny jako jednoduchá stavebnice. V nabídce prodejců je celá řada různých komponentů, přídavných dílů, redukcí apod. Jednotlivé díly se jednoduše zasunují do sebe a jistí se kovovými sponami. Tento typ komínu nepotřebuje ke svému založení pevný podklad, protože se zakládá na komínovou konzolu připevněnou ke zdi.

Jak do zdi zabudovat komínovou rouru

K práci budete potřebovat rychle tuhnoucí cement, komínovou rouru (u střešního provedení), volnou minerální vatu, silikon, hmoždinky a šrouby M8, metr, vrtací kladivo, kladívko, vidlicový klíč, dláto/dutý vrták, šroubovák, tužku, vodováhu.

Nejprve musíte stanovit výšku otvoru ve zdi (jádrové vrtání) a potom ji označit na domovní zdi zevnitř i zvenku. Přesná poloha se řídí výškou, resp. místem osazení trubkového kolena do topeniště. V případě pochybností vám pomůže kompetentní kominík.

Jádrové vrtání si můžete nechat provést od odborníka nebo se do něho pustit i sami. Pomocí vrtacího kladiva vyvrtejte v označené oblasti větší počet děr těsně vedle sebe. Vyvrtaný otvor by měl být o 3 cm větší než spojovací článek mezi kamny a přípojkou topeniště.

Do přípojky topeniště nasuňte spojovací článek a provizorně do něj nasaďte plánované trubkové prvky, čisticí a revizní otvor a rovněž nivelační podložku s odvodem kondenzátu, abyste si mohli zakreslit oblast pro upevnění stěnové konzoly. Pak připevněte konzolu a nivelační podložku k odvodu kondenzátu.

Nivelační podložku připevněte ke konzole. Nakonec nasaďte čisticí a revizní otvor. Upevněte jej na nivelační podložku pomocí pásových svorek a podle výšky propojte trubkovými prvky nebo zapojte přímo do přípojky topeniště. I zde použijte na všechna spojení přiložené pásové svorky.

Na přípojku topeniště namontujte jednotlivé trubkové prvky a nahoru vyúsťovací prvek. Vše pak upevněte pásovými svorkami. Dbejte při tom pokynů v přiloženém návodu k montáži a obsluze.

První stěnovou objímku upevněte přímo na trubkový prvek nad přípojkou topeniště. Další stěnové objímky umístěte postupně s odstupem maximálně 4 metry. Poslední stěnová objímka smí komín přesahovat směrem nahoru nejvýše o 3 m.

Nyní připojte kamna pomocí vhodné nerezové trubky do komína. Dbejte na těsnost spojení. Před uvedením zařízení do provozu musí všechna trubková spojení zkontrolovat váš kominík.

Na vyplnění zbývajícího dutého prostoru mezi komínovou trubkou a zdivem v prostupu použijte minerální vatu. Stěnu pak začistěte sádrou. Vnitřní otvor můžete zakrýt nástěnnou růžicí z oceli a venkovní otvor nerezovou růžicí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve