Rybenky se každý snaží vyhubit, přitom u vás doma dělají i něco prospěšného

 Interier 
02. prosince 2017 12:42 / Marie Popelková
  19
📷
4 fotografie v galerii
Rybenky doma nikdo rád nevidí Internet
Rybenky se vyskytují prakticky kdekoliv - milují tmu a vlhko a daří se jim tak v koupelnách, na toaletách, v chodbě, ale i kuchyni, podkroví a dalších místnostech. Lidé rybenky nevidí rádi a většinou je nemilosrdně hubí. Možná ale změníte názor, když se dozvíte, jakou službu ve vašem bytě rybenky dělají.

Rybenky jsou pro většinu lidí nevítaným návštěvníkem a často tak hledají řešení, jak se tohoto živočicha co nejrychleji zbavit. Člověku neubližují, i když dokáží taky napáchat pořádnou neplechu. Některé druhy si totiž rády pochutnávají na papíru a jsou schopné zničit třeba knihu, jiné zase dokáží vykousat malé dírky do oblečení, záclon a podobně.

Na druhou stranu dělají rybenky i jednu opravdu užitečnou věc - rády si smlsnou na roztočích domácího prachu. Nelítosné vyhubení těchto živočichů tak není úplně žádoucí.

Rozhodnutí je ale samozřejmě na vás. Pokud se budete i přesto chtít rybenek zbavit, máte prakticky dvě možnosti - buď si v obchodě koupit nějaký chemický likvidátor nebo se pokusíte rybenky zničit ekologicky.

Jak rybenky vypudit z bytu

Rybenka žije asi pět let a za tu dobu je samička schopna naklást asi stovku vajíček. Nejlepší je, když se k vám rybenky vůbec nenastěhují. Zabránit tomu lze častým větráním a udržováním sucha. Vzhledem k tomu, že rybenky mají rády tmu, s obllibou se schovávají i pod koupelnové předložky. Zbavte se jich nebo je alespoň denně vytřepávejte a udržujte v suchu.

Tito drobní živočichové rádi hledají útočiště v nejrůznějších prasklinách a spárách - všechny otvory proto dobře utěsněte tmelem nebo silikonem a vysavačem pravidelně vysávejte ze skulin nakladená vajíčka. Jak si doma svépomocí opravit spáry, se dočtete v našem článku. Pomůže také to, když na noc uzavřete zátkou výlevky umyvadel a van a čas od času je prolejete vařící vodou.

Na podlahu můžete také položit dřevěná prkénka potřená melasou nebo medem. Dobře prý funguje i fígl s nastrouhanou bramborou. Nasypte ji na papír a ráno vše vyhoďte ven do popelnice. Rybenky se přes noc do nastrouhané brambory zahrabou a vy se jich tak elegantně zbavíte. Ale pozor, je třeba pak vše opravdu vyhodit ven, jinak si rybenky jen přemístíte na jiné místo v bytě. Někteří lidé zase rybenky vyhánějí z bytu pomocí pravého vanilkového lusku. Jeho aroma tito živočichové skutečně nesnášejí. Je ale třeba opravdu použít originál vanilkový lusk - žádné náhražky neúčinkují.

Past na rybenky

Mezi lidmi se osvědčily také pastičky na rybenky. Vytvořte si směs z jednoho dílu melasy a dvou dílů octa a tu pak přiložte ke škvírám a dírám, odkud rybenky vylézají.

Účinná je také past z boraxu. Stačí tuto látku smíchat s práškovým cukrem v poměru 1:1 a nasypat na podlahu ve vzdálenosti 2 cm před otvory, kde se rybenky ukrývají. Boraxovou směsí lze také ošetřit i další postižená místa – nejen podlahy, ale i třeby nohy od stolu, škvíry ve skříňkách a podobně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47