Ekologické vánoční osvětlení si hledá cestu do našich domácností

 Tipy a inspirace 
01. prosince 2017 07:20 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Solární osvětlení má celou řadu výhod Pixabay
Zářící světýlka jsou nedílnou součástí Vánoc. Dotváří slavnostní atmosféru a bez nich si vánoční čas ani neumíme představit. Měli bychom si ale dát velký pozor při jejich výběru. Neuvědomujeme si, jak moc může špatně zvolené osvětlení ovlivňovat naše zdraví a mít nepříznivý dopad na přírodu.

Pokud se už rozhodnete pro elektrické osvětlení, určitě se přikloňte k LED technologiím a vyhýbejte se obyčejným žárovkám. I když je cena LED světel vyšší, tak se vám tato investice určitě vyplatí. Už jen fakt, že vám LED žárovka spotřebuje oproti klasické o 66 procent méně energie, stojí za úvahu. Ekologicky smýšlející zaujme i nulový obsah rtuti, nižší míra vyzařování tepla, velmi dlouhá životnost a nízká poruchovost. O LED osvětlení jsme psali i zde.

Solární řetězy budou zářit celou noc

Vánoční osvětlení může být ještě ekologičtější, pokud zvolíte to se solárním dobíjením. Solární panel převádí sluneční záření na energii a dovede být v provozu, i když je zataženo. Po nabití vydrží solární řetěz svítit až 12 hodin. Je to tedy jeden z dalších způsobů, jak ušetřit elektrickou energii.

Za krásou svíček se skrývá zákeřný jed

Krásnou vánoční atmosféru vytvoří také svíčky, které umístíte do svícnů, sklenic a luceren. Působí nejromantičtěji, ale pokud použijete běžnou svíčku, pak působí také nejjedovatěji. Klasické svíčky obsahují parafín, tedy ropu. Hořením svíčka produkuje malé množství CO2 a v nevětrané místnosti může být karcinogenní. Ty nejlevnější parafínové svíčky s obsahem umělých vůní obsahují i benzen a toluen, nebezpečné toxické látky uvolňující do ovzduší těžké kovy. Při častém používání mohou mít obyčejné svíčky vliv na vznik astmatu a také nádorového onemocnění.

Svíčky z rostlinných vosků vám zdraví ničit nebudou

Vždy si pečlivě přečtěte složení svíčky předtím, než ji koupíte. Raději si připlaťte za kvalitní výrobek, protože investujete do vlastního zdraví. Na trhu najdete krásné svíčky z přírodních rostlinných vosků. I samotná vůně vám bude příjemnější. Nebude vtíravě přehnaná, kdy jste nuceni po nějaké době svíčku uhasit, protože se kvůli ní v místnosti už nedá dýchat. Přírodní oleje uvolňující postupně jemnou vůni vás krásně naladí. Navíc se potěšíte pocitem, že neničíte přírodu ani zdraví vás a vašich blízkých. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008