Fígle se svíčkami, které vám usnadní život

 Tipy a inspirace 
04. prosince 2017 07:26 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Svíčky dokreslují vánoční atmosféru Shutterstock
Mihotajícími se plamínky svíček se lidé kochají celoročně, ale v předvánočním čase je to ještě o něco častěji. I proto možná oceníte pár chytrých vychytávek. Víte například, co udělat pro to, aby svíčka hořela pomaleji? Nebo jak svíčky připravit, aby se daly dát na vánoční stromek a nekapal vám na zem vosk?

Svíčky vypadají krásně a dodají každému bytu příjemnou atmosféru. Jenže občas je se svíčkami potíž. Některé jsou tlusté a špatně se upevňují do svícnu, tenké a hubené se zase mají tendenci lámat. Jindy vás nazlobí, že svíčka moc rychle vyhoří. Někdo se zase chce kochat pohledem na vánoční stromek s opravdovými svíčkami, ale neví, jak zabránit vosku v kapání na zem. Na všechny tyto problémy přitom existuje snadné řešení!

Silné svíčky umístíte do svícnu snadno tak, že jejich dolní konec předtím namočíte do horké vody. Svíčka změkne, ale ne příliš. Nasazení do svícnu pak bude najednou velmi snadné.

Tenká dlouhá svíčka má zase tendenci se při nasazování na svícen lámat. Předejdete tomu tak, že ji před nasazením zespodu krátce nahřejete zapalovačem. Zabere vám to jen opravdu chvilku a vyplatí se to. Už se nebudete muset trápit tím, co uděláte s polámanou svíčkou.

Svíčky na vánočním stromku jsou tradice, která se neomrzí. Je v tom i trocha nostalgie a pokud máte stromek ozdobený ořechy, sušeným ovocem nebo starožitnými ozdobami, umělá světýlka by atmosféru a celkové ladění poněkud kazila. Pokud chcete, aby vám svíčky na stromečku hořely déle a nekapaly, ponořte je předtím, než je dáte na stromeček, asi na hodinu do osolené vody a nechte je oschnout. Stejně funguje, když dáte svíčky na hodinu do mrazáku. A pokud máte svíčky na stole a nechcete, aby vosk kapal na stůl, existuje ještě jedna finta - potřete svíčku důkladně kouskem mýdla. Pokud vám už ale vosk zašpinil třeba koberec, podívejte se na náš článek, jak takovou skvrnu od vosku nejlépe odstranit.

Pokud chcete, aby vám široké svíčky co nejdéle hořely, existuje na to snadný trik, který si určitě oblíbíte. Kolem knotu jednoduše nasypte trochu soli a svíčka bude hořet o poznání pomaleji.

Nechcete, aby vám ze svíčky vycházel černý dým? Pak udržujte knot v délce 3 - 5 mm, a to i před prvním zapálením. Pokud se objeví kouř nebo černá houbička na konci knotu, sfoukněte plamínek, zastřihněte knot, odstraňte jeho spálené zbytky a znovu svíčku zapalte. Pokud už zbývá jen 1,5 cm vysoká vrstva vosku, je čas se se svíčkou rozloučit. To zamezí možnému poškození povrchu pod svíčkou a také samotné sklenice.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47