Kuchyňský ostrůvek má celou řadu kladů i záporů. Pokud o něm uvažujete, je dobré je znát
Nad plánováním kuchyně ztratíme obvykle nejvíce času. Není se čemu divit. Jde totiž o místo, kde trávíme poměrně hodně času i s rodinou. Za vrchol tohoto prostoru se aktuálně považuje kuchyňský ostrůvek. Ten má celou řadu předností, ale také nevýhod. Proto, než se rozhodnete pro jeho instalaci, měli byste vědět i o těchto negativech.
Prostor kuchyně
O ostrůvku můžete uvažovat ve chvíli, pokud máte kuchyni větší než 20 m2. Důležitou roli hraje také prostor mezi ostrůvkem a dalšími skříněmi. Ten by měl být minimálně 90 cm. Pokud jej nemáte, nebyl by ostrůvek dobrá volba. Měli byste problém s otevíráním jednotlivých skříní a zásuvek, o myčce ani nemluvě. Máte-li velký prostor, pak směle do plánování. Počítejte však s tím, že zároveň místnost člení a může kuchyni opticky zmenšit.
Na vaření nebo mytí
V první řadě si ujasněte, k čemu bude ostrůvek sloužit. Zda jako mycí centrum, varné nebo pracovní. Stejně tak může posloužit i pro stolování. Pokud plánujete na ostrůvku vařit, musíte vyřešit přívod elektřiny pro varnou desku a odsavač. K němu je potřeba také vést i potrubí pro odvod páry, buď stropem, nebo ostrůvkem v případě, že chcete pořídit varnou desku se zabudovaným odsavačem. Počítejte však s tím, že odsávání vedené v ostrůvku zabere prakticky celý jeho prostor, takže na jiné úložné prostory už moc místa nezůstane. Chcete mít v ostrůvku mycí centrum? Tím pádem potřebujete mít připojenou vodu a odpady. Všechny tyto stavební úpravy stojí opravdu nemalé finance.
K posezení
Nejjednodušší varianta je využít ostrůvek jako okládací prostor s možností stolování. V takovém případě naplánujte šířku nejméně 60 cm na osobu. Myslete také na prostor na nohy. Je potřeba, aby prostor mezi koleny a spodní částí pultu byl 20 až 30 cm. Výšce ostrůvku pak musíte uzpůsobit také židle, a to včetně dětských. Jak postupovat při jejich výběru jsme psali zde.
Samostatný nebo navazující
U ostrůvku si můžete vybrat z několika tvarů. Klasikou jsou obdélníkové ostrůvky, které stojí samostatně v prostoru. Oblíbenou variantou jsou tako poloostrůvky, které navazují na kuchyňskou linku. Chcete-li opravdu něco netradičního a nemáte finanční limity, pak jsou zajímavou variantou kruhové nebo ledvinové ostrůvky.
Funkční zóny
Největším úskalím ostrůvku bývají funkční zóny. Ty by totiž na sebe měly navazovat, což se u ostrůvkové kuchyně moc neděje. Představte si, že potřebujete slít hrnec plný vařící vody do dřezu, který máte na ostrůvku, a pod nohama se vám motají děti. Nejen, že je to dost rizikové, ale zároveň uděláte i spoustu pohybů navíc. Ideální je mít na ostrůvku umístěné všechny zóny, což bývá náročné na prostor i finance. Proto je i podle odborníků nejlepším řešením mít ostrůvek jako odkládací plochu.
Sladit s interiérem
Poslední krok, který při plánování musíte učinit, je sladit ostrůvek s interiérem. Nejčastěji se dělá z materiálů, ze kterých je celá kuchyně. Na druhou stranu by vám měl zapadat i do zbytku místnosti. Nicméně čím dál více lidí upřednostňuje variantu, kdy si z ostrůvku chtějí udělat dominantu celého prostoru.