Škodlivý hliník. Možná vás překvapí, kde všude se v kuchyni vyskytuje

 Tipy a inspirace 
12. března 2019 10:50 / Terezie Zamlynová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Z hliníku se v současné době běžně vyrábějí obaly na potraviny Shutterstock
Hliník, respektive jeho sloučeniny, se běžně vyskytuje v přírodě. Vstřebáváme ho z rostlin i ze vzduchu. Vyhnout se mu je prakticky nemožné. I když v malém množství není škodlivý, problém nastává, když dochází k jeho hromadění v těle. A to se může dít velmi nenápadně.

Není to tak dávno, co v československých kuchyních dominovaly celkem běžně hliníkové příbory, vařilo se v hliníkových hrncích. Hliník byl levný, výrobky z něj proto populární a vyráběné ve velkém množství. O rizicích, která by z toho mohla plynout při dlouhodobém užívání, nikdo nemluvil.

Dnes však odborníci uvádějí, že maximální denní příjem hliníku by neměl překročit 60 mg na jeden kilogram naší váhy. Při větším množství v organismu dochází k jeho hromadění a k zatížení celého těla. Ukládá se na srdci, v plicích, játrech, ledvinách a ve svalech. Ničí mozkové a nervové buňky a má za následek odvápnění kostí.

Podezření je, vědecké důkazy zatím nikoli

Někdy může jeho nadbytek dokonce vyvolávat křeče, ztrátu paměti a špatnou koncentraci – v takovém případě už by se jednalo o příznak otravy. Tím však výčet nebezpečí, které hliník představuje, nekončí. Existují hypotézy, že vyšší koncentrace hliníku v organismu je příčinou rakoviny, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Odborné studie však dosud provedeny nebyly a vědecky proto podezření prokázáno nebylo.

V minulosti byl přitom hliník považován za netoxický. Až později studie na zvířatech odhalily, že by mohl mít negativní vliv na lidské zdraví.

Hliník je velmi rozšířeným prvkem, který tvoří asi 8 % zemské kůry. Množství hliníku, které se dostává do potravin, je ve srovnání s výskytem v přírodě velmi malé. Závisí na jeho rozpustnosti a také na kyselosti nebo zásaditosti prostředí. Z potravin a nápojů se vstřebává do těla jen malá část, přičemž u zdravého člověka se velká většina vyloučí v ledvinách a odchází z těla v moči.

Pozor na jídlo ohřívané v hliníkových miskách

Německý federální institut pro hodnocení rizik zkoumal v roce 2017 to, kolik hliníku se může uvolňovat do potravin z hliníkového nádobí při přípravě jídla. Zaměřil se na jídla zpracovávaná technologií „Uvař a zchlaď“, která se stále častěji používá pro dodávání hotových jídel firem, kanceláří či zdravotnických a školních zařízeních.

Podstatou tohoto systému je co nejrychlejší zchlazení horkých uvařených pokrmů s teplotou přes 65 °C na teplotu pod 10 °C. Jídlo je poté možné delší dobu bezpečně skladovat, aniž by hrozilo riziko množení škodlivých mikroorganismů. Pokrmy se následně transportují chlazené ke strávníkům, kteří si jídlo na místě ohřejí a sní. Problémem je, že v tomto systému se často používají hliníkové misky.

Výsledek testů nebyl potěšující. Ukázal, že do takto připravených jídel se může uvolňovat podstatně víc hliníku, než odborníci předpokládali i než připouští limit stanovený evropskými experty. Na základě výsledku testů odborníci spočítali, že dospělý, který by snědl každý den 200 gramů takto připraveného jídla, by tím vyčerpal celou polovinu svého přijatelného příjmu hliníku.

Podle názoru německého institutu by to sice nemuselo nutně vést k poškození zdraví, ale výrazně by vzrostla pravděpodobnost překročení dávky hliníku, která je považována za přijatelnou. Závěr? Experti doporučili bránit se zbytečnému konzumování hliníku, zejména u zranitelných skupin, jako jsou děti nebo senioři.

Hliník z plechovek konzerv

Z hliníku se v současné době běžně vyrábějí obaly na potraviny jako plechovky na limonády a pivo, víčka na jogurty nebo kartony na ovocné džusy. Obvykle jsou tyto obaly na vnitřní straně, která přichází do styku s potravinami, vybaveny ochrannou vrstvou, která brání přestupu hliníkových iontů. V případě konzerv nebo plechovek se ale bohužel v této izolační vrstvě může vyskytovat ještě jiná problematická látka, a to bisfenol A. Ten je považován za látku schopnou narušovat hormonální systém.

A oblíbený alobal?

Alobal používá čas od času snad každá hospodyňka. V kuchyních patří téměř k běžnému vybavení. S nárůstem obliby grilování získal další body. Ale – i grilování potravin zabalených v alobalové fólii nebo na hliníkové misce vede podle odborníků k uvolňování hliníku do potravin.

Z druhé strany ale zase brání odkapávání tuku do grilu a pomáhá tak předcházet vzniku karcinogenních polyaromatických uhlovodíků, jako je benzo-a-pyren. Z tohoto pohledu by použití hliníkové pomůcky při grilování mohlo být ospravedlnitelné, nicméně podle odborníků by mělo být v takovém případě jídlo osolené a ochucené až po sundání z grilu.

Přestože běžně používáme hliníkovou fólii na grilování, vaření či balení, měli bychom tedy být na pozoru, jelikož nedávná vědecká studie ukázala, že hliník může prostupovat do jídla a negativně tak působit na naše zdraví. Roli v tom hraje okamžik, kdy je hliníková fólie vystavena vysokým teplotám. Právě tehdy hliník snadno pronikne do potravy.

Chemický inženýr Essam Zubaidy z americké univerzity Sharjah hodnotil účinky hliníku na vaření a zjistil, že jídlo uvařené v hliníkové fólii může obsahovat klidně až 400 mg hliníku. Čím vyšší je teplota, tím intenzivnější je extrakce hliníku do jídla. Navíc podle něj fólie není vhodná nejen k vaření, ale i pro kontakt se zeleninou – například s rajčaty. Snadno se rovněž hliník dostává ale i do citrusové šťávy nebo do koření.

Alobalu a hliníkovému nádobí bychom se raději měli vyhýbat obecně u přípravy slaných nebo kyselých potravin. Usnadňují totiž migraci hliníkových iontů.

Kde taky najdeme hliník?

Běžně se vyskytuje v koření, kakau, sóje a sójových výrobcích. V některých případech byly extrémně vysoké koncentrace zjištěny i v doplňcích stravy nebo v rýžových nudlích dovezených z jihovýchodní Asie. U nás se za hlavní zdroje hliníku v potravě považují cereálie a cereální výrobky (chléb, pečivo, sušenky), zelenina (houby, špenát, ředkvičky, listový salát aj.), ale také nápoje, třeba čaj nebo již uvedené kakao.

Riziko se skrývá i v některých přípravcích používaných k neutralizaci kyselých žaludečních šťáv. Čtěte také: Cítíte se často unaveni? Možná je správný čas dopřát si detox jater.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve