Čisté žaluzie za pár minut? Stačí použít pár fíglů

 Tipy a inspirace 
10. března 2019 11:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na žaluziích se často usazuje prach i mastnota Depositphotos
Nebaví vás mýt žaluzie? Nejste sami. Je to asi nejhorší práce ze všech. Přitom však stačí použít třeba ponožku a máte rázem hotovo.

Žaluzie jsou obrovským lapačem prachu, semeništěm plísní a bakterií. Nemluvě o žaluziích v kuchyni, které jsou vlivem vaření mnohdy i mastné. Jejich čištění byste proto neměli odkládat, což se však děje proto, že tato práce bývá namáhavá a zdlouhavá. Ale ne tehdy, pokud zkusíte pár vychytávek.

Vlhčené ubrousky

Co bychom si počali bez starých dobrých vlhčených ubrousků. Dají se použít prakticky na celou domácnost. A to včetně žaluzií. Proto, pokud nejsou ještě extra špinavé, ale přece jen se na nich drží mastnota, očistěte je právě ubrousky. A pokud budete mít ještě trochu času, dočistěte žaluzite teplou vodou. A to už bude naprosto bezpracná fáze.

Jděte na to v rukavici

Je to velmi jednoduché. Vezměte si čistou bavlněnou rukavici a malou misku aviváže na textil. Rukavici si natáhněte a prsty ponořte do aviváže, poté dvěma prsty a palcem projíždějte jednotlivé lišty po obou stranách. Aviváž moc dobře čistí a zároveň zpomaluje usazování nového prachu.

Zlatý ocet

Ocet i citrony jsou skvělými pomocníky pro celou domácnost. Dokáží rozpustit jakoukoliv špínu i mastnotu. A dokáží vám pomoci i při čištění žaluzií. Rozprašovač naplňte teplou vodou a octem. Na dva litry vody přidejte 250 ml octa. Bohatě postřikujte směsí žaluzie, a poté je čistým hadříkem stírejte. Z octa si můžete také vyrobit skvělý čistič na troubu. Anebo si namíchejte citronovou šťávu s vodou. Tuto metodu oceníte i díky tomu, že vyčistí také koncové provázky a šňůrky. Stačí po nich nechat směs stékat a opakovat to tak dlouho, dokud nekape jen čistá voda.

Mýdlová voda

Pokud vám vadí zápach octa, napusťte si do kyblíku teplou vodu a přidejte tekuté mýdlo nebo šampon. Na zhruba 2 litry vody vám stačí půl šálku tekutého mýdla. Tyto prostředky fungují jako bezvadné odmašťovače. Do této směsi namáčejte starou a samozřejmě čistou ponožku. Navlékněte si ji na ruku, a můžete se do čištění pustit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008