Dodatečnou instalaci domovního zvonku zvládnete i bez elektrických rozvodů

 Technika 
11. března 2019 10:33 / Marie Popelková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Domovní zvonek lze instalovat i bez kabelů Depositphotos
Domovní zvonek má takřka každý dům či byt. Ovšem v některých případech se na domovní zvonek jaksi pozapomnělo. Možná byste si zvonek rádi pořídili, ale děsí vás, že budete muset kvůli elektrickému rozvodu bourat půlku domu. Obavy ale nejsou na místě.

Pokud dům teprve stavíte a víte, že domovní zvonek budete chtít, máte možnost se rozhodnout, zda si pořídíte drátový nebo bezdrátový zvonek. V prvním případě je třeba dopředu promyslet elektrický rozvod. Pokud ale na zvonek při stavbě zapomenete nebo si pořídíte nemovitost, kde toto zařízení zcela chybí, nemusíte se ještě zvonku vzdát. Stačí sáhnout po bezdrátové variantě.

Jednoduché řešení

Mnozí odborníci považují drátové domovní zvonky za přežitek a i u novostaveb se tak od  této varianty často ustupuje. Hlavní výhodou, proč je bezdrátový zvonek ve větší oblibě, je skutečnost, že pro jeho zprovoznění potřebujete většinou pouze baterie či připojení k síti. Instalace takového zvonku je velmi jednoduchá a časově nenáročná.

Obejdete se bez kabelů

Bezdrátový zvonek pro instalaci nepotřebuje žádné kabely. Je velice snadné zprovoznit jej. Většinou je zapotřebí pouze vložit baterie a připevnit tlačítko zvonku na požadované místo. Při stisku tlačítka na brance je vyslán bezdrátový signál do vnitřní jednotky a ta zazvoní. Přenos je zabezpečen rádiovými vlnami. Díky nezávislosti na elektrickém kabelu je tento typ zvonku přenosný. Všechny mají zvukovou signalizaci, některé navíc také možnost optické signalizace.

Má to svá ale

Bezdrátové zvonky jsou spolehlivé, přesto je zapotřebí vědět, že mají určitá omezení, která mohou snižovat dosah tlačítka. Pokud ale dodržujete základní pravidla používání, je tento typ zvonku spolehlivý.

Vždy se zajímejte o to, jaký má vámi vybraný typ dosah signálu. Ať se vám nestane, že si domů přinesete nevhodný model. Dosah se odvíjí od typu zařízení. Každé má garantovaný jiný dosah. Ty nejlepší zvonky mají dosah až 120 metrů. Standardem je dosah okolo 100 metrů.

Všeobecně bezdrátový signál může být rušen okolními faktory. Doporučuje se nedávat bezdrátové zařízení do blízkosti kovových předmětů nebo na kovové parapety a podklady. Dosah vysílání závisí na místních podmínkách a elektromagnetickém rušení v místě použití. Při průchodu přes stavební konstrukce dochází k tlumení radiových vln a dosah může rapidně klesat.

Nepodceňte melodii

Bezdrátový zvonek má jen jednu melodii, bezdrátový jich obvykle nabízí hned několik. Opět záleží na konkrétním typu. Není úplně nejlepší kupovat zvonek bez toho, aniž byste si nabízené melodie dopředu poslechli. Může se totiž stát, že vašemu uchu nebudou lahodit a každé zazvonění se pak pro vás stane utrpením. Naštěstí tuto možnost obchody nabízejí, a to nejen kamenné prodejny, ale i některé e-shopy.

Napájení zvonku

Napájení bezdrátového domovního zvonku se opět odvíjí od konkrétního typu. Vždy je tato informace uvedena přímo u produktu. Většinou je tlačítko napájeno tužkovými nebo mikrotužkovými bateriemi. Vnitřní stanice (přijímač) může být napájena ze sítě nebo také bateriemi velikosti AA nebo AAA.

Instalaci zvládne každý

Zvonek se skládá ze dvou částí – tlačítko (vysílač) a vnitřní jednotka (přijímač). Vnitřní část se buď zapojí přímo do elektrické sítě, nebo ji lze volně položit do prostoru (dle typu zvonku). Nejprve se vloží baterie do tlačítka (vysílače). Následně se nainstaluje vnitřní jednotka (vložením baterií nebo zapojením do elektrické sítě). Pak už jen stačí stisknout tlačítko. Pokud zvonek zvoní, je přichystaný k použití.

Nakonec je potřeba ještě vhodně umístit tlačítko. Nemělo by být v přímém kontaktu se sluncem a s případným deštěm. Je dobré umístit jej do závětří nebo pod nějakou stříšku. A pokud uvažujete také o dveřním kukátku, možná vám s výběrem toho správného pomůže náš článek zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008