7 tipů, jak vybrat pečící troubu

Velkou výhodou elektrické trouby je možnost přesné regulace teploty.
📷
Další 1 fotografie v galerii
 Interier 
28. ledna 2017 17:39 / Shutterstock
  3   0
Volně stojící spotřebič nebo vestavná trouba? Sporák je levnější, vestavné se zase snáze čistí. Horní a spodní ohřev a gril má dnes již každá pečící trouba na trhu. Ty moderní toho ale nabízí mnohem víc. Jsou totiž multifunkční.

Pečící trouby jsou dnes již vybaveny tolika funkcemi, že se s nimi v kuchyních dají dělat doslova kouzla. Díky novým funkcím a programům je příprava pokrmů hračka. Pečící trouby pochopitelně nenabízejí jen stabilní pečení, ale také předehřívání, grilování, rozmrazování anebo možnost udržet u pokrmů servírovací teploty. Jsou vybaveny rovněž dvěma typy samočištění, takže ani po přípravě jídla nemusíte trávit čas nad tím, abyste je opět uvedli do původního stavu.

1. Zvolte pečící troubu dle zdroje energie

Plynovou troubu na trhu najdeme převážně v celoplynové kombinaci jako sporák. U plynové trouby je teplo vedeno pouze spodní částí, takže není rovnoměrné a špatně se reguluje. Naproti tomu při pečení není jídlo tolik vysušené, jako tomu může být u elektrické trouby.

Elektrické trouby existují na trhu jako samostatné spotřebiče mnohem častěji. Elektrickou troubu není nutné předehřívat a to díky ventilátorům, které jsou součástí skoro všech modelů. Pečení v ní je rychlejší a rovnoměrnější. Výhodou je mnoho druhů ohřevu (horkovzduch, gril, atd.). Elektrické trouby jsou snadno ovladatelné, regulace se pohybuje v rozmezí od 35°C do 300°C.

2. Vyberte si mezi troubou samostatnou nebo do kombinace

U vestavných trub můžete volit mezi samostatnými troubami a troubami pro kombinaci (též polyvalentní trouby). Samostatnou troubu je možné umístit standardně pod varnou desku nebo pod vrchní pracovní plochu kuchyňské linky. Mají ovládání pouze pro troubu a není tedy nutné mít varnou desku od téhož výrobce. Při této variantě mají tedy trouba i varná deska své vlastní ovládání. Polyvalentní trouby jsou určeny pro kombinaci s polyvalentními varnými deskami (též varné desky pro kombinaci), kdy trouba má na sobě umístěno ovládání horní desky, kterou tak nelze samostatně ovládat. Pro funkčnost varné desky je nezbytné vybrat troubu od téhož výrobce či koupit samostatný ovládací panel určený dané desce.

3. Zvažte umístění trouby

Pečící trouby mohou být buď volně stojící, nebo vestavné. Volně stojících trub je na trhu méně a jsou to spíše malé typy stolních trub. Většinou tedy narazíte na vestavné typy, které jsou určeny pro zakomponování do kuchyňské linky.

4. Sledujte poměr cena/výkon (kvalita)

Jak je pravidlem u naprosté většiny výrobků, s vyšší cenou pečící trouby zpravidla obdržíte také vyšší kvalitu. Závisí tedy jen na vašem uvážení, zda upřednostníte levný výrobek nebo výrobek dražší, u kterého je ovšem předpoklad, že bude mít nižší spotřebu, bude spolehlivější a bude vám sloužit déle. Stejně tak u dražších výrobků bývají často lepší doprovodné služby, jako např. delší záruka apod. Snažte se vybrat si výrobek, který bude plně odpovídat vašim představám a bude pro vás cenově přijatelný. Abyste minimalizovali riziko, že budete v budoucnu s výrobkem nespokojeni, zjistěte si o něm před nákupem co nejvíce informací.

5. Snižte spotřebu energie

Stejně jako jiné elektrické spotřebiče se pečící trouby řadí do několika energetických tříd označených písmeny. Moderní trouby dnes již zpravidla spadají do kategorie A, tedy do energeticky nejúspornější kategorie. S nižší spotřebou energie nešetříte jen peníze, ale i životní prostředí.

6. Nezanedbejte možnosti čištění trouby

Co se týče čištění vnitřního prostoru trouby, existují dva základní způsoby samočištění: pyrolitický a katalytický. Při pyrolytickém způsobu (Fast Clean) se krátkodobě v troubě zvýší teplota, nečistoty jsou takřka vypáleny a po skončení procesu se jen otře dno trouby. V případě katalytického způsobu jsou tři vnitřní strany trouby pokryty plechy s porézní smaltovou úpravou, přičemž tento materiál dokáže zničit tuk ulpělý na stěnách. Po ukončení pečení stačí ponechat troubu po dobu cca 20 minut v „režimu čištění“ a poté setřít nečistoty. Speciálním programem pro čištění může být i funkce Aqua Clean, kdy odmaštění probíhá pomocí páry, která vznikne z vody v pekáči, který vložíte do trouby a několik minut necháte zahřívat. Po dokončení procesu opět jen jednoduše setřete nečistoty.

7. Všímejte si dalších funkcí trouby

Pečící trouby mohou disponovat nejrůznějšími funkcemi, které vám usnadní práci a ušetří peníze a čas. Dnes už je skoro samozřejmostí funkce grilu. U novějších typů trub nejsou výjimkou přehledné displeje či vnitřní osvětlení, umožňující kontrolu pečení přes dvířka. Pro ochranu dětí či domácích mazlíčků je také určen systém ochlazování dvířek a madel trouby. Praktickými vylepšeními mohou být například výklopný gril, teleskopické výjezdy nebo výsuvné pečicí vozíky. Dalšími funkcemi jsou například:

  • infrapečení – funkce vhodná k pečení masa, kdy se maso se v podstatě ugriluje za použití ventilátoru.
  • pizza pečení – u tohoto ohřevu je v provozu ventilátor společně s kruhovým a spodním ohřevným tělesem, což umožní upečení pizzy do křupava.
  • programovatelné pečení – umožní nastavit přesný průběh pečení pro určitý pokrm. Při opětovné přípravě už jen stačí zvolit přednastavený program.
  • rozmrazování – při aktivaci této funkce je v provozu jen ventilátor a vnitřní osvětlení, rozmrazování je tak pozvolné a šetrné k potravinám.
  • udržování teplo
Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Věda & Vesmír

Archeologové objevili na jednom z českých hradů dosud neznámý objekt, který přepisuje dějiny

Tech

Čína stále přitvrzuje. Neuvěříte, co všechno musí Číňané udělat, když si chtějí koupit telefon či...

Dům a zahrada

Jak zachránit orchidej, když začala chřadnout?

Zavřít reklamu