Přemýšleli jste již nad koupí zmrzlinovače?
Při nákupu zmrzlinovače pro výrobu domácí zmrzliny je důležité vědět, kolik jí budete chtít připravovat. Jednoduché zmrzlinovače bez chladicí jednotky zvládnou udělat jen jednu várku zmrzliny denně, přístroje s vlastní chladicí jednotkou umí jednu várku za druhou.
Oba typy mají své výhody a nevýhody.
Zmrzlinovač bez chladicí jednotky má jednu velkou nevýhodu. Je závislý na mrazáku. Jeho hlavní součástí je totiž dvojstěnná nádoba s chladicím médiem, která do sebe v mrazáku naakumuluje potřebný chlad. Teprve pak v ní lze zmrzlinu připravit. Cena těchto strojků začíná už pod tisícem korun.
Zmrzlina se dá vyrobit také s kuchyňským robotem, lze-li k němu dokoupit jako příslušenství chladicí misku. Ta se také dává do mrazáku, ideálně na 24 hodin. Vzhledem k tomu, že výška nádoby se pohybuje od 12 do 19 centimetrů a průměr od 18 do 24 centimetrů, doporučujeme si nejprve změřit, jestli se do vašeho mrazáku vůbec vejde. Pořizovací cena chladicí misky pro kuchyňské roboty začíná zhruba na 1800 korunách a k tomu je ještě třeba připočítat cenu samotného robotu.
Naproti tomu zmrzlinovače s vlastní chladicí jednotkou nepotřebují pro přípravu zmrzliny už žádný další přístroj, vše zvládnou sami. Umíchání zmrzliny v nich však trvá zhruba dvakrát déle a ze srovnání spotřeby elektrické energie vycházejí hůř. Zmrzlinovače bez chladicí jednotky mají totiž při výrobě zmrzliny natolik nízkou spotřebu, že pracují téměř zadarmo.
Oba typy zmrzlinovačů umí udělat dobrou zmrzlinu, ale z jejich vzájemného srovnání vycházejí lépe ty s vlastní chladicí jednotkou. Zmrzlina, sorbet nebo zmražený jogurt byly až na drobné výjimky vysoce kvalitní.