Vypěstujte si na zahradě chutné a zdravé exotické ovoce

 Exterier 
26. července 2017 08:11 / Marie Popelková
  2
📷
3 fotografie v galerii
Minikiwi si lze vypěstovat nejen doma, ale i na zahradě. Shutterstock
I v českých zahradách můžete docela snadno pěstovat jedno velmi chutné a hlavně zdravé exotické ovoce. A není potřeba mít ani skleník. Stačí najít slunné místo a nějakou oporu, výborně se tato rostlina vyjímá třeba u pergoly.

Pokud máte rádi exotické kiwi, nebojte se ho vypěstovat u vás na zahradě. Zajistíte si tak pořádnou dávku vitamínů bez chemie. Jediný plod kiwi dodá vašemu organismu celodenní potřebu vitaminu C! Navíc obsahuje ještě dostatek draslíku (pozitivně ovlivňuje krevní tlak) a rozpustné vlákniny (upravuje hladinu cholesterolu v krvi).

Základem úspěchu je vybrat vhodné odrůdy, které jsou otužilé. V době vegetace vyžaduje kiwi pouze přihnojování a zálivku. Neocenitelnou výhodou je, že netrpí obvyklými houbovitými chorobami, ani není napadáno škůdci. Plody vydrží až do prvních mrazů. Navíc jde o pohlednou popínavou rostlinu, krásně kvetoucí a pěkně olistěnou.

Které druhy kiwi se do českých zahrad nejlépe hodí?

U nás se daří především minikiwi, tedy aktinidii význačné (Actinidia arguta) a jejím odrůdám. Původní druh pochází z Dálného Východu, ze severovýchodní Číny, severní Koreje a z přímořských oblastí Ruska. Výborné jsou například sorty Ananaskaja, Weiki a Ašoko.

Pokud si nepořídíte samosprašnou odrůdu, je třeba pamatovat na to, abyste koupili samčí i samičí rostliny, jinak by dvoudomé kiwi neplodilo.

Kde kiwi pěstovat?

Při pěstování venku vyžadují tyto rychlerostoucí liány oporu u jižní, jihozápadní nebo jihovýchodní stěny. Lze je pěstovat i na zahradě ve špalírech na plně osluněných místech, podobně jako révu vinnou.

Vyžadují kvalitní propustnou ornici s dostatečnou zásobou živin, především vápníku, draslíku a hořčíku –  základních prvků, které mají význam pro kvetení a pro nasazování plodů.

Kdy plody kiwi dozrávají?

Plody minikiwi jsou oválné až kulovité žlutozelené bobule, dlouhé 20 až 25 mm a široké 10 až 15 mm. Mají příjemnou, sladce navinulou chuť. Vyzrání je důležité. Nezralé plody jsou totiž nahořklé, přezrálé zase mají poněkud mdlou chuť.

Dozrávají v průběhu podzimu, proto musíte keře vysadit tam, kde budou mít i na podzim dostatek slunce a světla.

Podobně jako révě vinné ani plodům kiwi nevadí, když je v době dozrávání přejde mráz. Následují-li po slunných dnech noční mrazíky, kvalita a chuť plodů se dokonce zlepšuje, zvýšuje se koncentrace jednoduchých cukrů a vitaminů.

Plody aktinidie význačné jsou určeny především pro přímý konzum. Pokud je však úroda bohatší, můžete je samozřejmě kompotovat nebo sušit. Kiwi lze použít i do dezertů, dají se z nich připravit také džusy a koktejly.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky