Vyzdobte si dům rostlinami, které žijí ze vzduchu. Můžete je zasadit i do obrazu

 Interier 
08. června 2018 13:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tilandsie dodají každému interiéru neobvyklé kouzlo Internet
Pokud přemýšlíte nad tím, jak netradičně vyšperkovat váš byt, třeba vás nadchnou tilandsie. Jde o živé rostliny, které nevyžadují květináč. Vše, co k životu potřebují, si vezmou rovnou ze vzduchu. Tuto jejich schopnost lze v interiéru využít k velmi neobvyklým aranžmá.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Výhodou tilandsií je, že je můžete jednoduše zavěsit na háček a instalovat prakticky kdekoliv - na lustr nebo nad okno místo záclony. Fakt, že tyto rostliny nepotřebují zeminu, vybízí i k dalším neobvyklým dekoracím, záleží jen na vaší fantazii. Inspirovat se můžete i v naší fotogalerii.

Rostliny žijící ze vzduchu

Tilandsie jsou zřejmě nejznámějším rodem z řady epifytů - tedy rostlin, které se nepotřebují kořeny držet v půdě. V přírodě žijí většinou na kmenech stromů a vše, co potřebují k životu, získávají rovnou ze vzduchu: nejen vodu, která padá s deštěm a zase se vypařuje, ale také živiny, které tu poletují rozptýleny v zrníčkách prachu.

Vzdušnou vlhkost a živiny absorbují tilandsie pomocí malinkatých šupinek na listech (takzvané trichomy). Množství těchto šupinek dává rostlinkám charakteristické zbarvení – od běžného zeleného až po stříbrné nebo šedé. Existují dosti podstatné rozdíly ve velikosti, tvaru, povrchu i barvě.

Pěstování tilandsií

Většina tilandsií potřebuje hodně světla, snesou dokonce i přímé slunce, které by mnoho jiných rostlin popálilo. Čím více šupinek na rostlině je, tím více světla potřebuje a tím lépe také snáší suché prostředí. To je důležité při výběru druhu pro byt s ústředním topením, kde zpravidla bývá přesušený vzduch.

V přírodě získávají tyto exotické krásky vláhu z deště. Pokud je tedy budete pěstovat uvnitř bytu, musíte je čas od času zavlažit. S obyčejnou konvičkou si ale nevystačíte. Nahradte ji rozprašovačem. Občas tilandsii dopřejte i koupel v umyvadle. Nedávejte do něj ale ledovou vodu, tilandsie ocení spíše vodu pokojové teploty. Lázeň by neměla trvat déle než hodinu.

Květ je předzvěstí konce

Tilandsie jsou nádherné v jakékoliv podobě a pokud se jim u vás bude dařit, dokonce i vykvetou. Jen mějte na paměti, že patří do široké rodiny bromélií - tedy rostlin, jejichž život končí poté, co poprvé - a jedinkrát - vykvetou.

Na rozdíl od ostatních bromélií ale tilandsie nemusíte po odkvětu hned vyhazovat. Když odkvetou drobné, nenápadné květy, obroste provazovitá liána po stranách novými odnožemi, takže pár osamělých vláken se za čas změní v hustý trs.

Působivá aranžmá

Tilandsie může v bytě růst zavěšena na okně, na lustru nebo na jiné rostlině. Komu se však zvláštní šedozelené provazce nebo barevné růžice zalíbí, může jim pořídit i velmi originální aranžmá.

Dřevěný kmen

Dobře se tilandsie vyjímají například na uschlém kmeni - ideální je révové dřevo, ale hodí se i větev nebo kmínek dubu, habru či borovice. Kořeny rostlin se obalí vrstvou rašeliníku smíchaného s troškou lehkého substrátu - to je ochrání před poškozením. Obalené se pak upevní ke kmeni: buď se přivážou drátkem, nebo se přilepí nerozpustným lepidlem, jako je třeba kanagon. Pod kmínkem by měla být široká miska. Z ní se bude jednak vypařovat voda a zpříjemňovat rostlinám životní prostředí, a navíc poslouží i jako záchytná nádrž při zalévání. Miska samozřejmě nemusí být pustá, ale osazená řadou druhů, kterým nevadí vlhčí půda.

Živý obraz

Z tilandsií si můžete vytvořit i žvý obraz. Stačí si pořídit vhodný rám, do něj z vnitřní strany navrtat pár háčků a na ně pak navázat síť z hliníkového drátu. Hliník je vhodnější než meď či pozink - tyto materiály mohou být pro tilandsie toxické.

Do vytvořené sítě pak upevníte jednotlivé rostlinky podle vašeho gusta. Nakonec stačí zavěsit na zeď. Nádherně vypadají i obrazy z mechu, o kterých jsme psali zde.

Květinový závěs

Pokud pěstování tilandsií propadnete a budete mít rostlin opravdu větší množství, lze z nich vytvořit i působivý závěs. Opět vytvoříte základ z hliníkového vázacího drátu a na něj pak připevníte jednotlivé rostlinky.

Závěs můžete instalovat před okno místo záclony, ale lze pomocí něj vytvořit i éterickou příčku v místnosti, záleží jen na vás. Někdo závěs instaluje i venku na terase nebo na balkoně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít