Nebaví vás žehlení? S našimi tipy ušetříte čas i námahu

 Tipy a inspirace 
23. června 2018 12:49 / Iva Dvořáková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Z domácího kolotoče pračka - sušení - žehlení - skříň může jednoho rozbolet hlava Shutterstock
Doporučení, která vám v tomto článku přinášíme, můžete číst s pohrdavým úsměvem na tváří, protože "to přece ví každý". Ano, ale opravdu dodržujete tyhle rady? Sáhněte si do svědomí a usnadněte si život.

Praní, žehlení, ukládaní věcí do skříně – tento koloběh můžeme pozorovat v každé domácnosti alespoň jednou za týden. Čím více členů rodina má, tím častěji se opakuje.

Navíc uložit věci do skříně nebo komody tak, aby se nepokrčily a nemuseli jste je žehlit znovu, to také vyžaduje určité umění či grif. Stejně tak vyžaduje grif žehlení košil. O tom si přečtěte zde

Organizace je důležitá

Vyprané, voňavé a vyžehlené prádlo, které bude natlačené ve skříni, šatně nebo komodě, budete muset zaručeně žehlit znovu, pokud nechcete chodit ve zmačkaném oblečení. Základem je proto dostatek úložného prostoru. 

Pochopitelně, ne každý může mít prostornou šatnu, ale když si věci rozumně zorganizujete, bude vám stačit i klasická šatní skříň. Pokud bude skříň sloužit jen vám, sami zjistíte, jak si věci nejlépe uložit.

Když se o skříň dělíte s další osobou (obvykle partnerem/partnerkou), měli byste se dohodnout, kdo bude kterou část využívat, aby nevznikl chaos a nepořádek.

Věšák, nebo složit?

Halenky, košile, šaty a věci z mačkavých materiálů je nejlepší zavěsit na věšák a neskládat je. Trička, kalhoty, svetry atp. můžete poskládané ukládat do polic nebo do komody, ale rozhodně by v nich nemělo oblečení být namačkané.

Dobrými pomocníky jsou i různé organizéry do zásuvek nebo poliček. V zásuvkách tak můžete mít několik přihrádek a rozdělit tak nejen prádlo, ale i doplňky, jako jsou kravaty a podobně.

Do skříně a na poličky můžete použít přehledné plastové zásuvky, díky kterým budete mít přehled, kde máte co uložené. 

Dvakrát do roka přeorganizovat

Minimálně dvakrát do roka byste měli svoje oblečení přeorganizovat. Kromě toho, že vyhodíte věci, které už nenosíte nebo nechcete, byste měli změnit i uspořádání. 

Sezónní věci, které momentálně nevyužíváte, můžou být na horních poličkách nebo vzadu ve skříni, kde nebudou překážet. Oblečení, které nosíte nejčastěji a nejraději, by naopak mělo být po ruce, abyste ho nehledali ve skříni a nepřehazovali neustále všechny věci.

Třídit prádlo rovnou

Praní a žehlení se bohužel vyhnout nedá, jedině, že byste využívali služby čistírny. Existuje ale několik triků, jak si tyto domácí práce ulehčit.

Pokud vás nebaví před každým praním třídit oblečení na bílé, tmavé a barevné, jednoduše zaveďte třídění prádla už při vhazování do koše na prádlo.

Jak? Vůbec to není složité. Prostě si připravte tři menší koše nebo boxy, případně rozdělte jeden velký na tři části, například pomocí kartonu.

Pozor na věšení

Zjednodušení žehlení začíná při sušení prádla, respektive při jeho věšení. Na sušení je ideální skládací sušák, který můžete přenášet a pokud ho nepotřebujete, složíte ho a zasunete do skříně nebo pod postel.

Pokud máte zahradu, můžete si dovolit i větší sušák, který ale budete využívat jen v případě dobrého počasí. V každém případě je dobré věnovat pozornost nosnosti sušáku, někdy se na obale uvádí i to, kolik plných praček prádla dokážete na sušák zavěsit.

Pokud chcete, aby bylo prádlo méně pokrčené, pračka by neměla být příliš plná. Oblečení potřebuje trochu prostoru, aby se dobře vypralo a méně krčilo během praní.

Věšet na ramínka

Než věci zavěsíte na sušák, pořádně je "vytřepejte", aby se natáhly, vyrovnaly a tak usušily. Halenky, košile, trička a šaty můžete místo na sušák zavěsit na ramínka, díky čemu se vyrovnají a nezůstanou na nich otlačené kolíčky na prádlo.

Abyste šetřili svoje zdraví a hlavně záda, určitě si sežeňte žehlicí prkno, pokud ho ještě
nemáte. Nastavením vhodné výšky žehlicího prkna předcházíte problémům s páteří, které jsou způsobené krčením se při žehlení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47