Péče o dřevěný nábytek se vyplatí. Stačí vědět, jak na to a budete mít doma luxusní kousky

 Exterier 
26. července 2018 15:00 / Marcela Plachá
  0
📷
6 fotografií v galerii
I doma můžete mít romantické posezení Pixabay
Pravé masivní dřevo je zřejmě ideální materiál nejen pro vnitřní, ale také pro venkovní nábytek. V jeho neprospěch hraje pouze vyšší pořizovací cena. Tu ale vyrovnají desítky pozitiv. Navíc stačí málo a váš dřevěný nábytek bude stále vypadat luxusně.

Péče o dřevo není náročná, ale nesmíte ji podcenit. Nábytek z masivu je třeba pravidelně ošetřovat. Nezabere to mnoho času a výsledkem je skvělý vzhled a dlouholetá životnost. Pravidelnou péčí docílíte zejména toho, že bude povrch nábytku více odolný a v případě znečištění se snáze očistí. Navíc má nábytek z masivu další užitečné vlastnosti - jednou z nich je například schopnost částečně odpuzovat prach. Je také velmi stabilní a pohodlný. 

Masivní nábytek

Nový, ještě nepoužívaný nábytek, se doporučuje hloubkově ošetřit proti plísním a dřevokaznému hmyzu. Následně je třeba dřevo napustit speciálním olejem. Mnohdy je nábytek již ošetřený přímo prodejcem či výrobcem. Masivní dřevo je odolný materiál, přesto si zaslouží podpořit ochrannými přípravky a oleji, aby nebyl natolik namáhán a co nejvíce se tak prodloužila životnost masivního dřeva. Podpoří ho především vyživující oleje na přírodní bázi. 

Průběžné čištění

Na pravidelné ošetřování masivního dřeva se rozhodně nevyplácí zapomínat. V ideálním případě nábytek průběžně kontrolujte. Alespoň jednou týdně ho přetřete hadříkem a voskovým přípravkem na dřevo. Pokud se vám na nábytek něco rozlije či se jinak ušpiní, ihned ho otřete, případně omyjte. Při větším a dlouhodobém znečištění můžete použít i různé brusné houbičky, které dokáží jemně odstranit nečistoty. Následně je dobré nanést na nábytek speciální olej. Na odřeniny a drobné poškození bohatě postačí mořidlo. 

Pečlivé ošetření jednou ročně

Masivní dřevo je přírodní materiál, který neustále pracuje a reaguje i na vlhko, potřebuje proto alespoň jednou ročně ošetřit, aby nedocházelo k poškození jeho povrchu. Při údržbě masivního nábytku je vhodné olej aplikovat v několika vrstvách. Před samotným napouštěním olejem je ovšem nutné povrch nábytku očistit od prachu. Olej je třeba nechat důkladně zaschnout a přebytečný olej je vždy dobré setřít hadříkem. Čím častěji se povrch masivního dřeva ošetřuje, tím je další ošetřování snazší. Než se pustíte do práce, ověřte si, jestli se jedná o lakovaný nebo nelakovaný povrch.

Na nelakované dřevo se používají přírodní oleje zajišťující výživu dřeva, zatímco na dřevo lakované se mohou použít i rozlešťující přípravky, které dodají nový lesk každému nábytku. Péče o masivní nábytek není složitá a nezabere mnoho času, a tak není problém s jejím pravidelným prováděním. Na zimu je pak nutné nábytek schovat pod střechu. Z masivního nábytku se pak budete těšit mnoho let. Právě dlouhá životnost je jedním z faktorů, kterým masivní nábytek překonává nábytek zhotovený z ostatních materiálů, jako je dřevotříska, lamino nebo plast. 

Nábytek z exotického dřeva

Zahradní nábytek z tvrdého exotického dřeva (jako je například eukalypt, palisandr, mahagon nebo velmi oblíbený teak) má na rozdíl od nábytku ze smrku nebo borovice výrazně odlišné nároky na povrchovou úpravu a následnou údržbu. Zatímco u běžného tuzemského jehličnatého dřeva (smrk, borovice) používáme impregnace a následně pak barevně tónované lazury různých odstínů (pinie, mahagon, teak, modřín, palisandr a jiné), které v několik vrstvách na nábytek nanášíme, u tvrdého exotického dřeva je situace výrazně odlišná. 

Speciální ošetření

Nábytek z exotických dřevin je většinou prodáván bez povrchové úpravy, časem tedy ztrácí barvu. Pokud chcete, aby bylo dřevo stále stejně barevné, je potřeba jej před prvním použitím ošetřit speciálním nátěrem (mořidlem, impregnačním olejem na daný typ dřeva). Impregnační nátěr se doporučuje provádět třikrát ročně - na jaře, během léta a na podzim před uskladněním nábytku. Použít musíte speciální impregnační oleje na tvrdá exotická dřeva, které se díky svému složení bezpečně vsáknou i do těchto extrémně tvrdých druhů dřeva, chrání jeho strukturu před nasáknutím vody a udrží tak velmi dlouho jeho původní přírodní barvu.

Správný impregnační olej se vpije hluboko do dřeva a nevytváří žádnou nadbytečnou vrstvu na jeho samotném povrchu, jak se to stává u běžného měkkého dřeva. Dbejte vždy na to, aby byl olej rovnoměrně nanášen v tenké vrstvě a ve směru dřevěných vláken. Olej se nanáší štětcem z přírodních vláken, která nezanechávají viditelné tahy po štětci. Doba schnutí je závislá na teplotě a vzdušné vlhkosti a mezi jednotlivými nátěry je třeba nechat předchozí vrstvu důkladně vsáknout - nejlépe přes noc. 

Včelí vosk

Aplikace včelího vosku je určena spíš pro nábytek umístěný na kryté terase. Voskováním získá dřevo sametově hladký vzhled. Nanáší se měkkým hadříkem jemnými kruhovými pohyby mezi vlákna, v rovnoměrně rozložené vrstvě. Podélnými pohyby se pak vosková vrstva vyhladí. Pro důkladné ošetření stačí čtyři až pět vrstev. Důležité je pracovat po směru vláken, na práci nespěchat a každou další vrstvu nechat minimálně přes noc zaschnout. I vosk je třeba nanášet na čistý povrch. O péči o zahradní dřevěný nábytek jsme psali také zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve