Venkovní vířivky jsou čím dál více v kurzu. Mají své klady i zápory

 Exterier 
06. července 2018 16:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Řada lidí dává před bazénem přednost vířivce Shutterstock
Hodně lidí si v poslední době místo bazénu pořizuje venkovní vířivku. Hlavním argumentem je, že zatímco koupání v bazénu závisí na počasí, pobyt ve vířivce si můžete užít i když třeba sněží.

Kromě toho, že venkovní vířivka nabízí příjemnou teplou vodu klidně po celý rok, lidé oceňují i její léčivé účinky. Pobyt v ní totiž prospěje každému, koho bolí záda. A je jedno, zda má bolesti kvůli namáhavé fyzické aktivitě nebo kvůli dlouhému a nesprávnému sezení u počítače. Odborníci navíc doporučují pobyt ve vířivce i lidem, kteří mají problém s usínáním a jsou permanentně v psychickém napětí nebo těm, kdo trpí artrózou a bolestmi kloubů. O dalších možnostech, jak si doma či na zahradě užít wellness, jsme psali zde.

Tak, jak je obrovský rozdíl v kvalitě i ceně zahradních bazénů, platí totéž i o vířivkách. Lze je pořídit za 10 tisíc korun, ale klidně i čtvrt milionu a více. Mezi hlavní druhy vířivek patří pevné vířivé vany a nafukovací (mobilní) vířivky.

Pevné vířivky

Pevné vířivky jsou obecně podstatně dražší. Tvoří je vícevrstvá akrylátová vana, ve které je zabudován hydromasážní systém s inteligentním systémem ohřevu vody a kombinované masážní trysky.

Pevnou vířivku si můžete pořídit buď volně stojící nebo zabudovanou do země. Vestavné vířivky jsou na rozdíl od volně stojících lepší ve snadnějším přístupu do vody a vynikají svým elegantním vzhledem. Naopak volně stojící vířivky zase bývají obloženy atraktivním a originálním obkladem.

Pevné vířivky mají lepší filtraci, větší prostor pro relaxaci i možnost zabudování rádia, televize nebo osvětlení. Součástí pevných vířivek je také kryt pro chladnější období.

Jako nevýhodu lze považovat vysoké pořizovací i provozní náklady.

Nafukovací vířivky

Pokud nechcete investovat velké peníze do klasické pevné vířivky, můžete si na terasu či zahradu pořídit podstatně levnější nafukovací vířivku. I v ní si užijete wellness komfort.

Nespornou výhodou nafukovací vířivky je její mobilnost. Můžete si ji instalovat v létě na zahradě a v zimě ji přenést do interiéru, pokud máte prostor. Vířivá vana je lehká a přitom stabilní díky vyztužené konstrukci, která spolehlivě přenese tlak vody a poslouží až šesti lidem najednou. K dostání jsou ale i malé modely pro dvě osoby. Díky snadné instalaci máte nafukovací vířivku připravenou k relaxaci za 10 minut.

Nižší pořizovací cena má ale své důvody. Musíte počítat s tím, že na rozdíl od pevných vířivek jsou u těchto modelů použity levnější materiály, což se samozřejmě projeví na životnosti zařízení. Horší bývá i filtrace - většinou jsou tyto vířivky vybaveny kartušovou filtrací.

Nafukovací vířivé bazény také nejsou vhodné k celoročnímu užívání. I přes tvrzený syntetický materiál, kterým disponují, nemusí přežít zimní období, kdy je více jak deset stupňů pod nulou. Chcete-li svoji nafukovací vířivku užívat i v zimě, je nutné pořídit speciální termopodložky a termoizolační plachty, ani tak však není 100% jistota, že krutou zimu přežije.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008