Pokud nemáte sklep, můžete brambory skladovat v lednici. Stačí vám k tomu PET láhev

 Tipy a inspirace 
04. března 2021 08:51 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Brambory potřebují chlad a optimálbí vlhkost Pixabay
Brambory má doma asi každý. Ovšem ne každý už disponuje vhodnými prostory pro jejich skladování. Poradíme vám pár triků, jak jejich životnost ještě více prodloužit.

Brambory potřebují chlad a vlhko. Tyto podmínky nejlépe nabízí sklep. Když jej nemáte, pak se často stává, že vám brambory doma naklíčí nebo zplesniví. Řada lidí proto brambory do zásoby nekupuje, jelikož se jim to nevyplatí. Víme však, jak je opravdu účinně skladovat i v paneláku. 

Když přijdete z obchodu

Ideální teplota pro skladování brambor je 4-8 °C. Brambory přímo na prodejně v této teplotě rozhodně skladované nejsou. A pokud byste je hned po příchodu z obchodu dali do chladna, dostanou teplotní šok a rychle by se zkazily. Jejich ochlazování proto musí probíhat postupně. Významnou roli zde hraje také vlhkost vzduchu. Ta by měla být v rozmezí od 85 do 95 %. Při nižších hodnotách se rychle scvrkávají a postupně vysychají, což je typické právě ve chvíli, kdy skladujete brambory v lednici. Naštěstí existuje řešní.

Domácí zvlhčovač

Pokud se chcete vyhnout zbytečným ztrátám, existuje řada lidových triků, díky kterým udržíte vlhkost v dostatečně vysokých hodnotách.

Potřebujete

  • PET láhev
  • vlhký hadřík
  • nůž

Postup

Do připravené PET láhve udělejte několik děr a odřežte hrdlo. Do takto upravené láhve vložte dostatečně vlhký hadřík, avšak ne mokrý. Jinak by hrozil vznik plísní, které se rády rychle šíří. Takto upravenou petku vložte do nádoby, v níž skladujete brambory. Jedna láhev vám postačí na 50 kg brambor, kterým poskytne dostatečnou míru vlhkosti. Po pár dnech zkontrolujte, zda je hadřík stále dostatečně vlhký. Případně jej znovou navlhčete nebo vyměňte. Uvidíte, že vám brambory vydrží mnohem déle, a to i v lednici.

Pozor na zelené

Někdy se stane, že vám brambory během skladování zezelenají nebo naklíčí. V takovém případě se jejich konzumaci raději vyhněte. Mohou obsahovat alkaloidy chakonin a solanin, což jsou látky pro lidský organismus nebezpečné. Před tepelnou úpravou zelenou část odkrojte, klíčky důkladně odstraňte. Případné zbytky těchto látek se pak během varu vyluhují do vody a teplem se zničí. Vodu z brambor nevylévejte, může se vám ještě hodit při úklidu. Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve