Život primulí z obchodu nemusí končit jejich odkvetením. Radujte se z nich déle

 Tipy a inspirace 
07. března 2021 11:04 / Marie Popelková
  1
📷
7 fotografií v galerii
Opečovávané primule vydrží déle krásné Pixabay
V obchodech si můžete v těchto dnech pořídit hrnkované primule, které hýří barvami. Jde o velmi nenáročnou jarní cibulovinu, která udělá radost jen tak samostatně nebo v zajímavém jarním aranžmá. Rozhodně se ale rostliny nezbavujte hned, jak odkvete. Ještě vám může dělat radost.

Primulí existuje kolem 600 druhů, liší se od sebe tvarem i velikostí květů i listů a co se týká barevných kombinací, těch jsou na výběr desítky. Sehnat můžete růžové, žluté, oranžové, červené, modré, bílé a další. Vyšlechtěné druhy kvetou brzy na jaře, ale můžete je pěstovat celoročně. Jde o velmi odolnou rostlinu, jejíž původ sahá do starověké Číny. V přírodě kvete později, a to zhruba od června do července.

Primule v květináčích seženete v obchodě doslova za pár korun, proto si je lidé často pořizují a vytvářejí z nich nejrůznější jarní aranžmá. Častou chybou mnohých však je, že je po odkvetení vyhodí. Je to veká škoda, poradíme vám, jak i z primule z hobby marketu vykouzlit ještě krásnější květinu, která vám bude dělat radost i další roky.

Domácí prostředí jí moc nesvědčí

Přesto, že si ji lidé často pořizují domů, v teple se této jarní krásce moc nedaří. Nějakou dobu sice pokvete, ale moc dlouho to nebude. Tedy pokud ji nedáte do místnosti, kde se bude teplota pohybovat mezi 12 až 15 °C. Primulky mají obecně rády světlé stanoviště, ale pozor na přímé sluneční paprsky. Pokud jim budou vystaveny intenzivněji, začnou rostlině žloutnout listy.

Nakvetlým rostlinám se vyhněte

Když si budete primule pořizovat, odolejte pokušení sáhnout po té nejvíce nakvetlé. Bohatě rozkvetlé květiny sice vypadají velmi lákavě, ale počítejte s tím, že vám také brzy odkvetou. Každý květ totiž vydrží kvést necelý týden. Proto je lepší koupit si primuli, která teprve nakvétá. Díky tomu, že další květy budou přirůstat, bude vás jejich krása blažit déle.

Přesaďte je

Jestli chcete něco pro primuli z obchodu udělat, určitě ji po příchodu dmů přesaďte. Rostliny jsou totiž pro obchodní účely prodávány většinou ve speciálním lehkém transportním substrátu, který však není z dlouhodobějšího hlediska moc dobrý. Obsahuje málo živin a špatně se v něm drží voda. Do nového květináče proto nasypejte výživný substrát, který je dobře propustný. Na dno můžete ještě přidat pár kamínků, které zajistí drenáž.

Vody ani málo, ani moc

Co se týká zálivky, musí jí být dost, ale zase ne moc příliš. Hodně záleží na tom, v jakých podmínkách rostlinu pěstujete. Primule ocení, pokud jim vodu budete dolévat pravidelně. Sucho nesnáší, ovšem stejně tak jim nedělá dobře přemokření. Kontrolujte také podmisku, ve které v žádném případě nesmí stát voda. Pokud ji tam spatříte, ihned ji vylijte. Primule jsou totiž náchylné k uhnívání kořenů. Ze stejného důvodu nezalévejte nikdy do srdíček rostlin. Primule také ocení, pokud na zálivku použijete odstátou, ideálně dešťovou vodu.

Hnojivo jednou za dva týdny

Pro ještě krásnější a déletrvající květenství je třeba primule také hnojit. Během vegetace jim dopřejte jednou za dva týdny tekuté hnojivo. Získají tak potřebnou výživu a bohatě se vám za ni odvděčí svou krásou. A aby mohla rostlina znovu a znovu nakvétat, nezapomeňte pravideně odstraňovat odkvetlé stvoly se zasychajícími květy. 

Po odkvětu na zahradu

I přes sebelepší péči přijde chvíle, kdy primule doma přestane kvést. Tehdy je čas přesadit primuli na zahradu, nebo alespoň do truhlíku na balkon. Pokud jí najdete polostinné nebo slunečné stanoviště a pokud je stále v dobré kondici, může vás ještě na konci léta překvapit novými květy. I když se tak ale nestane, nevadí, vykvete příští jaro. Jen si pamatujte, že obzvláště první zimu po výsadbě je dobré primuli chránit před mrazem, třeba chvojím. Každý druh primule odolává chladu jinak. Obecně ale platí, že bílé či žluté primule jsou mrazuvzdornější než růžové, modré či oranžové. O tom, že jarní dekorace v truhlíku mohou ozdobit vaše okno i stůl, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47