Čisté lino bez námahy. Pomohou tyto obyčejné věci z domácnosti

 Tipy a inspirace 
09. března 2021 12:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Moderní lina jsou takřka k nerozeznání od dřevěných podlah Pixabay
Podlahy z linolea jsou krásné, moderní, ale i ony potřebují pravidelnou údržbu. K dokonalé čistotě vám přitom mnohdy postačí věci, které máte běžně doma.

Dávno jsou ty tam doby, kdy bylo linoleum bráno jako levná záležitost. Dnes je jejich výroba na opravdu špičkové úrovni, svým vzhledem jsou často k nerozeznání od dřeva. Tomu odpovídá také jejich cena. Taková podlaha z přírodního lina, ale i syntetické PVC podlahy, vám při správné péči vydrží opravdu roky. Čím tedy odstranit určité druhy skvrn? 

Zkuste to mýdlem 

Než se pustíte do mokrého čištění, je potřeba podlahu v první řadě důkladně vysát, případně zamést, aby nedošlo k poškození kvůli poškrábání od tvrdých nečistot a podobně. Pro každodenní číštění vám postačí teplá voda smýchaná s mýdlem na prádlo. Do 10litrového kbelíku nastrouhejte 100 g mýdla. Tímto roztokem pak vytřete podlahu tak, jak jste zvyklí. 

Nejenom na prádlo

Krásný lesk a především vůni dodá podlaze z lina i obyčejná aviváž, kterou používáte pro změkčení prádla. Stačí ji trochu přidat do kbelíku s vodou a setřít podlahu. Aviváž toho umí ještě mnohem více. Kde všude má uplatnění, jsme psali zde. Dobrý výsledek v boji s běžnými domácími nečistotami má například šťáva z kysaného zelí. Pro lesklou podlahu zase do vody pro vytírání přidejte zhruba 2 lžíce klasického octa.

Jak na silnější skvrny

Někdy se stane, že vám na linu ulpí skvrny, které se nebudou chtít jen tak pustit. Na šmouhy od podrážek či nábytku použijte klasickou gumu. Když jsou pruhy a černé šmouhy odstraněny, omyjte podlahu tradičním způsobem. Pro odstranění stop rzi na linoleu pomůže obyčejná citronová šťáva. Tu nalijte na postižené místo, nechejte chvíli působit a následně setřete. Čáry od propisky zlikvidujete směsí hrubé kuchyňské soli, do níž jste přidali pár kapek octa. Nechejte pět minut působit a setřete. Síra od zápalek si dobře poradí se stopami inkoustu. Stačí sirku navlhčit a koncem otírejte místo s nečistotou.

Co nepoužívat

I když se na první pohled může zdát, že je lino nezničitelné, může být pro něj účinek některých látek destruktivní. Mohou poškodit strukturu nebo barevný vzor linolea, což následně většinou není možné nijak opravit.

Vyvarujte se

  • rozpouštědel
  • bělidel
  • terpentýnu
  • benzinu
  • petroleji
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve