Příborníkům rozhodně neodzvonilo. Tento kousek nábytku sluší každému interiéru

 Interier 
04. listopadu 2019 12:13 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Příborníky rozhodně nevyšly z módy Internet
Máte dojem, že zlatá éra příborníků v domácnostech už skončila? Bytoví designeři by vám za pravdu nedali. I dnes se jedná o velmi stylový kus nábytku, který je stále v kurzu. Podle toho, jaký si vyberete, bude slušet rustikálnímu i modernímu interiéru.

První příborníky a skříně na nádobí byly vyrobeny ve Francii na konci 18. století. Na tomto kousku nábytku si potrpěla hlavně šlechta a další bohatí občané. Získali tak výkladní skříň pro drahé talíře a porcelánové dekorační předměty, kterými se pak chlubili návštěvám.

Každý si najde to své

Dnes si už příborník může z finančního hlediska dovolit takřka každý. Důležité je mít na tento nábytek prostor a hlavně vybrat takový model, který bude pěkně korespondovat s ostatním vybavením místosti.

Naštěstí výrobci nabízejí opravdu nepřeberné množství příborníků, takže vybrat by si měl každý. Kdo chce, může mít příborník v podobě prosklené skříně, ale i nízké komody nebo si může pořídit vestavěný model.

Praktický pomocník

Příborníky mají nejen estetickou, ale především praktickou funkci. Skrývají v sobě mnoho výhod, které zjednoduší a zpříjemní život. Především získáte velký úložný prostor, navíc vše potřebné budete mít pěkně po ruce. Můžete ho využít například i jako odkládací prostor pro potřeby ke stolování, skleničky i další drobnosti, které tak budete mít na jednom místě.

Prosklené vitríny nemusí ale zákonitě patřit pouze do kuchyně či jídelny. Lze je také umístit do obývacího pokoje nebo vstupní haly.

Rozmanitý vzhled

Dnes lze sehnat prakticky jakýkoliv příborník, zdobný i jednoduchý. Příborník navíc nemusí mít jen známou podobu prosklené skříně. Někdy může být zcela bez skla, jindy zas připomíná komodu se zásuvkami nebo dvířky. Tento typ příborníku nepůsobí tak těžce, takže se hodí i do menších bytů. Do vyloženě malého interiéru je pak ideální příborník vestavěný do niky ve stěně nebo příborník závěsný. Sehnat lze i příborníky, které jsou konstruovány tak, aby vyplnily roh místnosti. O tom, jak prostřít slavnostní tabuli, jsme psali zde.

Na co si dát pozor

Při nákupu příborníku sledujte nejen celkovou kvalitu a pevnost konstrukce a spojů, ale také stabilitu vybraného modelu. U lamina dávejte pozor na jeho tloušťku, zejména pokud do police budete ukládat těžší nádobí. Tloušťka materiálu by měla být alespoň 18 mm. U lamina zkontrolujte kvalitu ohranění (měly by být použity ABS hrany, nikoliv papírové).

U dřeva si prohlédněte, zda neobsahuje hnilobu nebo trhliny. Pokud má kredenc nebo příborník prosklené části, musí být použito nerozbitné bezpečnostní sklo. Takové se v případě nehody rozpadne na malé neostré úlomky, případně zůstanou střepy na bezpečnostní fólii. Nezapomeňte zkontrolovat i nosnost polic.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008