Váš kotel může selhat kvůli maličkosti. Víte které?

 Technika 
03. listopadu 2019 16:06 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kotel může přestat fungovat, i když je sám v perfektním stavu Pixabay
Před topnou sezonou necháváme provádět revize kotlů. Vše se zdá připravené, ale přesto může dojít k nečekanému selhání z úplně banálních důvodů. Nenechte se nachytat a buďte na zimu připraveni.

Pokud dojde k selhání kotle za vaší přítomnosti, je to docela jednoduché. Brzy poznáte, že kotel nefunguje a začnete pátrat po příčině. Fatální následky ale mohou nastat v případě odjezdu na dovolenou či u rekreačních objektů, kde potřebujeme udržovat určitou teplotu například kvůli zamrznutí vody.

Kotel není samostatná jednotka

Sám kotel totiž o funkčnosti topení nerozhoduje. I když je v perfektním stavu, může jeho vyřazení z provozu nastat z důvodů, které souvisejí se stavem otopného systému jako celku, případně se stavem na regulačních prvcích. Právě to jsou nejčastější příčiny náhlého a zdánlivě bezdůvodného zastavení topení.

Tlak vody

Všechny kotle mají v sobě pojistku, která brání topení při nízkém tlaku vody. Tato funkce brání poškození kotle, který by se při provozu bez otopného média přehřál a zničil by se jeho výměník. Součástí naší pravidelné kontroly by proto měla být vizuální kontrola tlakoměru, který je umístěn většinou přímo na kotli. Bývá dobrým zvykem, že je zde správný rozsah tlaku barevně vyznačen. Jestliže je při vypnutém kotli tlak nižší než povolený, nebo při zapnutém naopak vyšší, kotel nebude pracovat správně a od určitých hodnot tlaků nebude pracovat vůbec.

Je pravda, že tato porucha nastává méně často, neboť revizní technik obvykle při návštěvě tlak vody v systému kontroluje. Přesto ale není od věci se na tlak zaměřit. V případě nízkého tlaku stačí vypnout kotel, otevřít přívod vody do systému a otevřít napouštěcí ventil. Sledovat rostoucí tlak a následně přívod zastavit a pak uzavřít i napouštěcí ventil kotle.

Baterie v termostatu

Mnohem zákeřnější pro fungování kotle je ale baterie v termostatu. Jestliže totiž dojde za vaší nepřítomnosti ke snížení jejího napětí vlivem stáří baterie či vlivem její vyčerpanosti, přestane regulace správně fungovat. Baterie potom nemá již dostatečnou sílu na sepnutí relé, které spíná celý kotel. Ten potom nefunguje, což právě ve chvílích, kdy jste pryč, může mít fatální následky.

Doporučujeme, abyste pro klid měnili baterie před každou topnou sezonou, i když se vám zdá, že jsou v pořádku. Používejte zásadně alkalické baterie, které mají větší výdrž než klasické. Příznakem slábnoucí baterie je stále méně kontrastní displej termostatu. Někdy ale může dojít ke změně skokově, což se předem nedá odhadnout. Jeden rok ale alkalické baterie v termostatu vydrží s jistotou. Více o nastavení termostatu si můžete přečíst v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod