Postel s úložným prostorem je praktická. Přesto ji odborníci moc nedoporučují

 Interier 
23. dubna 2020 08:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zdravější je spát v posteli bez úložného prostoru Depositphotos
Úložného prostoru není nikdy dost a mnoho rodin tak ve svých bytech hledá jakékoliv řešení, díky kterému mohou elegantně schovat nepotřebné věci. I z toho důvodu se těší oblibě třeba postele s úložným prostorem. Odborníci zabývající se zdravým spánkem ale před těmito postelemi varují.

Výběr správné postele rozhodně není snadný. Lidé řeší materiál, výšku, rozměr či barvu. Ale také to, zda si pořídit postel s úložným prostorem nebo raději bez něj. Odpověď není jednoduchá. Obě varianty mají totiž své plusy i mínusy.

Spousta místa

S úložným prostorem lze pořídit jak jednoduchou, tak i manželskou postel. Díky prostoru v posteli získáte mnoho úložného místa. Lze do něj schovat třeba sezonní oblečení, ale i peřiny a deky, které zrovna nepoužíváte.

Pokud má někdo doma postel bez úložného prostoru, může pod ni v některých případech zasunout třeba plastové boxy či papírové krabice. I do nich se vejde hodně věcí.

Má to i svá ale

Je nepochybně pravda, že úložný prostor pod lůžkem šetří v ložnici místo. Co se však týče jeho působení na kvalitu spánku, odborníci jsou zajedno v tom, že spaní na posteli s úložným prostorem není zdravé.

Člověk při spánku dýchá pokožkou celého těla, a je proto důležité, aby rošt i kostra lůžka umožnovaly proudění vzduchu. Stejně tak matrace musí být propustná pro vzduch a páru. Postel, která nedýchá, vede k nadměrnému pocení a k tvorbě plísní.

Kam s peřinami

Pokud řešíte, kde skladovat objemné peřiny, nejlepší řešení nabízejí peřiňáky, skříně a boxy určené právě na peřiny a polštáře. Nemusí ani zabírat moc místa, často je úložný prostor na peřiny součástí čela postele. Pořídit si ale můžete také úložnou lavici nebo samostatný prádelník. Vyrábějí se v mnoha rozměrech.

Pokud řešíte každý centimetr, je vhodné tomu přizpůsobit i materiál přikrývek a polštářů. Výrobky z dutého vlákna můžete totiž skladovat ve vakuových pytlích, které výrazně šetří místo. Na druhou stranu jsou naprosto nevhodné k uskladnění péřových peřin a polštářů, které musejí dobře dýchat. 

Při uskladňování myslete také na teplo a vlhko, které je dokonalým prostředím pro roztoče. Peřiny a polštáře by měly být udržovány v teple mezi 22 a 26 stupni Celsia. O tom, jak z ložnice zbytečně nevytvořit stresové prostředí, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve