Aby vám práce z domu šla pěkně od ruky, musíte dodržet několik pravidel

 Interier 
16. dubna 2020 17:46 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Práce z domu má své výhody i nevýhody Internet
Kvůli koronavirové pandemii a mimořádným opatřením velmi výrazně stoupl počet lidí, kteří byli nuceni své kanceláře obrazně přesunout do svého obýváku. Jenže tzv. home office není pro každého. Poradíme, jak ho zvládnout.

Někdo si home office nemůže vynachválit, další si zase stěžuje, že doma nepodává takové výkony jako v klasické kanceláři. Máme pro vás několik rad, jak práci z domu zvládnout na jedničku.

Neměňte ranní návyky

Mnoho lidí svádí home office k tomu, že v posteli vylehávají pomalu až do oběda. To je ale chyba. Své ranní návyky neměňte, nastavte si budík jako jste běžně zvyklí, kdo chce, může si dát ranní sprchu nebo snídani. Vše si ale můžete více vychutnat, protože  ušetříte čas, který byste za normálních okolností strávili na cestě do práce. A každopádně si nezapomeňte sundat pyžamo a župan. Nemusíte si hned oblékat těsný kostýmek nebo utahovat ke krku kravatu, ale měli byste si na sebe obléct něco méně formálního, než je zrovna pyžamo.

Vhodný pracovní koutek

Pokud s home officem teprve začínáte, rozhodně nepodceňte vytvoření pracovního koutku. Měli byste ctít to, že jste doma a striktně si prostor rozdělit na pracovní a relaxační zónu. I když se to zdá být maličkost, je důležité rozlišit, kdy pracujete a kdy máte volno. Pokud nemáte možnost vyčlenit své práci celou místnost, nevadí, i tak lze vytvořit třeba pracovnu u stolu. Ale sedací soupravu už do pracovní zóny nezahrnujte, tu si nechejte vyloženě pro odpočinek. Pořídit si můžete také kancelářský nábytek

Kvalitní židle je základ

V běžné domácnosti zřejmě nemáte kvalitní kancelářskou židli, ze které vás po celodenní práci nebolí záda. Investujte do ní. I týden strávený na nepohodlné židli vás totiž může stát zdraví. Pracovní kancelářská židle by hlavně měla dobře podpírat záda. 

Dodržujte také ergonomická pravidla. Například výška stolu by se měla pohybovat v rozmezí od 72 do 78 cm. Vaše lokty by při sezení za stolem měly svírat pravý úhel. Deska stolu vás v žádném případě nesmí do loktů tlačit. Na pracovní plochu by se vám měl vejít nejen notebook, monitor či klávesnice, ale i další věci, například tužky, poznámkový blok a podobně. Pamatujte také na to, že obrazovka by měla být od vašeho obličeje vzdálená 50 až 70 cm. 

Dodržujte pracovní režim

Pracujete od osmi do čtyř s pauzou na oběd? Tak přesně tohle dodržujte i doma. A to nejenom kvůli šéfům. Při práci doma je totiž předem připravený harmonogram důležitější než kdy jindy. Udrží vás ve střehu a vy tak nebudete mít prostor k prokrastinaci, na kterou je domácí prostředí jako dělané. A nezapomeňte ani na oběd. Abyste se ale nezdržovali zdlouhavým vařením, připravte si ho už den dopředu. A během dne nezapomínejte ani na pitný režim.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod