Domácí sauna je luxus, který si můžete dovolit. Poradíme při výběru

 Tipy a inspirace 
07. prosince 2018 17:33 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pokud se chcete pořádně zahřát, pořiďte si domácí saunu Shutterstock
Dokáže nás perfektně rozehřát, zbaví případného nachlazení a dokáže pomoci zbavit se stresu, únavy i vyčerpání. Po sauně se budeme cítit odpočinutí, čistí a zdraví. Pro optimální účinek je však vhodné saunovat se hned několikrát týdně.

Nemáte-li saunu blízko svého domova, pak pro vás nemusí být zcela reálné docházet každý den či každý druhý den na tuto proceduru. Řešením však v takovém případě může být domácí sauna, či ještě lépe infrasauna.

Domácí wellness

Máte-li alespoň kousek volného prostoru navíc, o domácí sauně rozhodně pouvažujte. Jde o věc pro naše zdraví víc než blahodárnou. A navíc díky pravidelnému saunování posilujete imunitní systém a jste tak lépe chráněni před nežádoucími bacily, které se o vás v chladném období roku budou pokoušet.

Vyberte si nejvhodnější druh

Domů je nejčastěji odborníky doporučovaná takzvaná infrasauna. Jde o to, že teplota zde se pohybuje okolo padesáti stupňů Celsia a je tedy vhodná i pro jedince, kteří horko hůře snáší, přesto se v zimě rádi prohřejí. Navíc je blahodárná pro kardiovaskulární systém a celkově působí na lidský organismus lépe. 

Domů si však můžete pořídit i klasickou finskou saunu. Tedy suchou horkovzdušnou koupel. Případně můžete pouvažovat o hydromasážní parní kabině. Který druh zvolíte, je čistě a jen na vás. Pokud si nejste jisti, pak si všechny procedury vyzkoušejte v nejbližším relaxačním centru a rozhodujte se teprve až poté. Po sauně se vám bude i lépe spát. Právě proto ji mají raději také lékaři.

Stačí málo místa

Dávno neplatí, že domácí sauna zabere celou místnost. K instalaci domácí sauny vám bohatě postačí jen malý prostor velký asi jako středně velká skříň. V takovém případě půjde o saunu, která bude pro jednu či maximálně dvě osoby. Pro běžně velkou domácnost je tedy tato velikost naprosto dostačující.

Vhodné umístění

Saunu můžete umístit prakticky kamkoliv v bytě či domě. Je však žádoucí, aby byla ideálně v blízkosti koupelny či dalších relaxačních zařízení (máte-li bazén tak u něj apod.). Dobrým tipem je umístění sauny do sklepa, ze kterého je východ na zahradu, případně kam je možné umístit alespoň malý bazének či nádržku se studenou vodou. Ať už ale saunu umístíte kamkoliv, v žádném případě byste to neměli mít daleko minimálně do sprchy, kterou budete ihned po použití sauny potřebovat.

Výběr materiálu

Samotná sauna musí být vyrobena z kvalitního a odolného materiálu. Dřevo, které je na saunu použito, musí být kvalitní a pevné. Zatímco dřevo na samotnou saunu musí být tvrdé, vybavení sauny snese i dřevo měkčí, tedy levnější.

Pozor na plísně

V ideálním případě si nechte domácí saunu nainstalovat od odborné firmy. Je totiž nadmíru důležité, aby byla dobře postavená nejen samotná sauna, ale aby bylo ošetřeno i její okolí. Místnost, kde sauna bude, může být totiž následně náchylnější k tvorbě plísní. A toto je nutné vzít v potaz. Bude-li vám montáž sauny provádět odborná firma, měla by i na toto poskytnout záruku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty