Zařízení na filtraci vody. Jsou užitečná, nebo nám spíš škodí?
Otázku, zda je vhodné si pořídit do domácnosti filtr, není jednoduché vyřešit. Obě varianty mají své výhody a nevýhody. Záleží také na tom, jaký typ filtrace zvolíte a jakou situaci řešíte.
Uhlíkové filtry
Nejběžnější metodou jsou uhlíkové filtry. Existuje celá řada řešení. Některé se instalují do filtračních konvic a různých kávovarů. Jiné můžete mít přímo v lahvích na vodu. Ty větší najdou místo někde pod kuchyňskou linkou a mají i svůj vlastní kohoutek. V každém případě zbavují vodu zejména chlóru a organických nečistot. Tím zlepšují chuť vody i nápojů z ní připravených. Jestliže je v dané lokalitě voda znečištěna průsakem látek zemědělského původu nebo je příliš chlorovaná, mají tyto filtry určitě své místo. Výhodou je, že neomezují zcela přítomnost minerálů ve vodě, takže sice vodu změkčují, ale ne docela. Životnost uhlíkového filtru je několik týdnů až měsíců. Záleží na jeho velikosti a konstrukci.
Reversní osmóza
Větší systémy filtrů bývají doplněné o tzv. reversní osmózu. Jde o druh filtrace, který z vody odstraní prakticky vše a na výstupu filtru je demineralizovaná voda. Je odstraněn vápník, hořčík i všechny ostatní prvky. Výstupní voda se podobá spíš vodě destilované. Tyto systémy jsou proto doplněny o následnou remineralizaci, kdy se některé prvky opět do vody vrátí. Filtry u tohoto druhu filtrace je třeba měnit asi po jednom roce.
Zdravotní hledisko
Jestliže voda ve vašem kohoutku splňuje normy a není příliš chlorovaná, můžete ji klidně používat i bez filtru. Navíc chlor se varem odstraňuje. Stačí ostatně, když voda chvíli v nádobě stojí. Potíž je, že velmi často není možné z vody, která teče z kohoutku, připravit dobrý čaj. V mnoha lokalitách se udělá místo krásně jiskřivé tekutiny jakási kalná břečka. Týká se to zejména čajů černých a v menší míře i zelených. Ovocné čaje jsou díky kyselé složce v pořádku, protože se vápník vysráží a klesne ke dnu.
Pro přípravu čaje dává smysl použití uhlíkového filtru, který vodu poněkud změkčí. Pijeme-li současně i vodu z kohoutku a používáme na vaření vodu nefiltrovanou, neměl by nastat žádný problém.
Pokud bychom ale používali výhradně vodu filtrovanou nebo nasadili pro získání dobré vody na čaj i reversní osmózu, pak je třeba vědět, že existují studie, které nejsou zcela přejné k pití a stálému používání této vody. Voda je sice remineralizovaná, ale ne do té míry, jako byla předtím. Může klesnout dodávání vápníku a hořčíku asi o dvanáct procent. Navíc voda před filtrací obsahuje i jiné minerály, než které jsou do vyfiltrované vody dodávané. Při vaření v takto upravené vodě se vyplavují minerály z jídla. U polévek to nevadí, ale cokoliv, co uvaříte a slijete, bude z hlediska minerálů chudší. Tím se může snadno stát, že budete trpět řídnutím kostí a dalšími potížemi, které souvisejí s nedostatkem minerálů.
Optimální řešení
Pro rekapitulaci tedy připomeneme, jak je vhodné postupovat. Pokud není nějaký zásadní problém, pijeme vodu z kohoutku a používáme ji na vaření. Nijak nás neohrozí, pokud příležitostně pro přípravu kvalitního čaje použijeme vodu filtrovanou. Je vhodné se vyhnout pití pouze filtrované vody a zejména pití vody, která prošla reversní osmózou, protože je výrazně ochuzena o minerály a z dlouhodobého hlediska může působit problémy. V kombinaci s běžnou vodou, ale ani tato voda nevadí. Ještě jiným řešením je nalezení zdroje kvalitní vody na pití, který je přirozený. Ať už se jedná o přírodní pramen či vodovod napájený dobrou studnou v sousední obci. I v případě vody na pití platí, že se máme zajímat o to, co pijeme a přemýšlet nad tím minimálně stejně, jako přemýšlíme nad čistotou vody v domácím bazénu.