Rozsviťte si byt i život. Jaké osvětlení zvolit, aby ladilo s interiérem?

 Tipy a inspirace 
12. listopadu 2018 16:26 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Osvětlení rozmístěte po celém bytě rovnoměrně Pixabay
Čím méně je denního světla venku, tím více potřebujeme osvětlení doma. Ale nejde o to, aby to bylo ledajaké osvětlení. Musí ladit s interiérem i naším stylem. Víte, které zvolit?

Ať už jde o klasický lustr nebo stojací lampu či malou dekorativní lampičku na stůl – všechno by mělo společně ladit. Aby domácí osvětlení dokonale fungovalo, má to však svá pravidla.

Optimální množství světla

Dbejte na to, aby doma nebyla příliš tma, ale zároveň ani příliš přesvětlené prostory. Ani jedno nepůsobí dobře a dělá nám špatně na naše oči. Myslete na to už při zařizování či rekonstrukci bytu.

Pokud jen obměňujte osvětlení v již hotovém bydlení, pak dobře popřemýšlejte, v jaké místnosti chcete kolik světla a podle toho se zařiďte. Některé prostory jsou spíše pracovní, tudíž potřebují více světla. Jiné zase relaxační a tady se bude hodit zase více tlumené osvětlení. Případně do těchto míst můžete zvolit ztlumovací světlo či svítidlo s nějakým barevným odstínem.

Nejvhodnějšími místnostmi pro takový druh světla je ložnice, koupelna, případně i dětský pokoj. Zde je však nutno mít lustr se silným osvětlením a je dobré jej nakombinovat pro večerní siestu právě i se světlem tlumeným.

Materiály a barvy

Jaký druh světla zvolíte, je čistě na vašem uvážení. Dbejte však důsledně na to, aby materiály byly dobře omyvatelné. Vhodné je sklo nebo tkanina, případně plast. Ten udělá velmi podobnou službu jako sklo, jeho pořizovací hodnota je však nižší. Tkanina se zase hodí například na stojací  proutěné nebo ratanové lampy, které využijete ke čtení knih v křesle či na pohovce.

Světlo nesvětlo

Vyzkoušet můžete i nejmodernější novinku posledních let – LED pásky. Prodávají se v mnoha barevných odstínech a provedeních. Dokonce můžete sehnat i takové, které mění barvu. Případně vydávají jen bílé – studené či teplé – světlo. Případně sáhněte po bodových světlech. I když ta se nejvíce hodí především ke kuchyňské lince. Mohou však být i v jiných místnostech, kde působí spíše dekorativně.

Dominanta místnosti

Velmi důležité je hlavní osvětlení každé místnosti. Lustr může být hned na několik žárovek, tudíž si intenzitu osvětlení můžeme regulovat sami. Budeme-li chtít, aby osvětlení v místnosti bylo méně intenzivní, jednoduše jednu či dvě vyšroubujeme.

Barvy a odstíny

Co se týče barevnosti světla, pro relaxaci je nejvhodnější modré či žluté světlo. Zde záleží na nás, které z nich zvolíme. Zatímco žlutá působí teplým dojmem, modré světlo je zase chladnější. Pro soustředění a práci je nejlepší bílé světlo a s chladnějším pocitovým dojmem. Takové světlo volte do pracovny, kuchyně nebo nad pracovní stůl v dětském pokoji. I světla byste měli rozmístit podle metody feng shui.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47