Několik tipů, jak vyčistit ucpaný odpad

 Tipy a inspirace 
30. října 2018 08:58 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Voda musí plynule odtékat Shutterstock
Každý odpad se může při určitém stylu používání ucpat. Čím více odboček či záhybů, tím větší pravděpodobnost, že se tak stane. Větší komplikace čekejte tam, kde jsou starší a příliš úzké trubky. Ale důležitý je také styl používání.

Ucpaný odpad z umyvadla, vany či dřezu nás umí nepříjemně potrápit. Ještě horší je, pokud nemůžeme spláchnout WC. Máme několik důležitých rad, které vám usnadní život.

Chyby při použití

Velkou chybou je, když se do odpadu dostávají předměty, které v něm nemají co dělat. Toaleta a odpad na ni napojený jen obtížně snese, když do ní vhodíte kosti nebo jiné větší a tvrdé předměty. Taková věc se potom někde zasekne a kolem ní se začnou shromažďovat další předměty. Nakonec se takové místo stává překážkou, která je pro běžné použití nepřekonatelná. Navíc se ucpané místo může objevit i velmi daleko od samotného záchodu, takže čištěním samotné toalety si nepomůžete a musíte povolat odbornou firmu.

Toaletu můžete ucpat i v samotné míse. Často se to podaří po různých stavebních pracích v bytě či domě, kdy do toalety vyléváte kbelíky s vodou se zbytky stavebních materiálů. Ty mohou na dně sifonu zatuhnout a toaleta je zralá na výměnu. Jestliže se na dně objeví nánosy připomínající beton, snažte se je dostat ven včas.

Další obvyklou chybou je, že mnoho lidí nepoužívá sítka, která zabrání větším nečistotám vstupu do dřezových, ale i umyvadlových a vanových odpadů. Tato sítka významně pomáhají. V koupelně brání především vstupu vlasů, v kuchyni zbytků potravin. Sítko ovšem nezabrání vstupu použitého oleje, který dokáže v odpadech napáchat velké škody. Pokud můžete, skladujte olej zvlášť a odevzdávejte ho ve sběrných surovinách.

Potíže s odpadem se objevují i u lidí, kteří sice úzkostlivě dbají na to, aby se jim do odpadu nedostaly žádné předměty, ale používají odpad tak málo, že i drobné kousky stačí přischnout na stěnách potrubí a postupně zúžit průchod natolik, že se zcela uzavře. Pro stav odpadu vůbec není špatně, když jím pravidelně putuje větší množství vody.

Problém a jeho řešení

Zásadní pro řešení ucpaného odpadu je zjištění, kde je problém. Jestliže je v oblasti sifonu či v blízkém okolí, jsme obvykle schopni zasáhnout pomocí různých chemických čističů. Bývají na bázi hydroxidu sodného či chloru. Podle návodu se kombinují s vroucí vodou. Některé jsou tekuté, jiné mají podobu prášku, krystalů či granulek. Při běžném ucpání poměrně spolehlivě pomohou. Jestliže je nějaká vzdorovitější ucpávka někde dál v trubici, pak mnoho šancí s chemickými prostředky nemáte. Další podrobnosti najdete v článku zde.

V takovém případě nastupuje použití pružiny, která se prodává v různých rozměrech. Zvolte takovou, která je vhodná na průměr vašeho odpadu. Pružinu vpravíte dovnitř. Nejčastěji tak, že rozeberete některý ze sifonů. Vsunete pružinu kam až to jde. Když narazíte na odpor, použijte kroucení ve směru hodinových ručiček. Máte-li štěstí, ucpaným místem projdete. Potom tahem pružiny na obě strany místo pročistíte.

Jestliže neuspějete s pružinou, musíte zavolat odbornou firmu, která má příslušné vybavení a je schopna vyčistit ucpané místo, které je i poměrně dost vzdálené od místa odpadu. Počítejte ale s tím, že zásah může stát i několik tisíc korun. Bude záležet na časové náročnosti čištění i vzdálenosti, ze které k vám řemeslníci pojedou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod