Éterické oleje mají v domácnosti široké uplatnění. Pomohou s prádlem i v kuchyni

 Tipy a inspirace 
23. října 2018 10:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Esenciální oleje oceníte i při úklidu Depositphotos
Éterické oleje používá většina lidí do aromalampy. Lze je přitom využít i jinak - například při úklidu. Je to snadné a vaše domácnost bude nádherně voňavá. Navíc si zvolíte vůni podle své nálady.

Éterické oleje se často používají k relaxaci nebo v kosmetice, ale zkuste je zapojit i do úklidu vaší domácnosti. Máme pro vás několik nápadů.

Pomocník v kuchyni

Vyzkoušejte například éterický olej při mytí nádobí. Přidejte pár kapek do mycího prostředku, který běžně užíváte. Nádobí bude krásně lesklé a hlavně beze šmouh.

Citronový éterický olej má také schopnost neutralizovat rybí zápach. Vyrobte si vlastní osvěžovač vzduchu s éterickým olejem a osvěžte vzduch v kuchyni  - po rybině nebude ani památky. A když si pár kapek přidáte do mýdla, budou vám vonět i ruce.

Jak vyrobit domácí osvěžovač

Vyrobit si domácí osvěžovač je doslova hračka. Stačí naplnit nádobu s rozprašovačem vodou, do které přidáte pár kapek svého oblíbeného éterického oleje. Rozprašovač můžete použít jen tak v prostoru nebo s ním přestříknout například koberec či potah na pohovce. Vůně se pak bude uvolňovat postupně.

Praní prádla

Vůně éterických olejů najde využití i při praní prádla. Pouhých pár kapek vám nahradí drahé a hlavně nezdravé aviváže. Návod na domácí aviváž je velmi jednoduchý. Základ tvoří bílý ocet (vinný nebo jablečný), který funguje jako změkčovadlo, odstraňuje zbytky mýdla a snižuje statické výboje. Do octa pak přidejte pár kapek esenciálního oleje podle libosti.

Pokud chcete prádlo provonět i bez domácí aviváže, stačí nakapat pár kapek na malý ručník a ten pak klasicky vyprat společně s ostatním prádlem. Při praní se vůně uvolní a prádlo bude krásně provoněné. Stejný tip jde použít i do sušičky prádla.

Voňavá dezinfekce

Pokud potřebujete cokoliv vydezinfikovat, sáhněte po tea tree oleji. Když do asi hrnku vody dáte tak lžičku oleje a směs přelijete do rozprašovače, získáte prostředek, který vám nahradí konvenční zabijáky plísní, které obsahují agresivní chlor. Doma vyrobeným protiplísňovým prostředkem stačí postižené povrchy postříkat a nechat zaschnout. Tuto vychytávku využijete hlavně v koupelně, kde vlivem vlhkosti není o mikroskopické plísně nouze.

Pár kapek tea tree oleje lze přidat i do tekutého mýdla - zvýšíte tím jeho antibakteriální účinky. Na mikroby zase skvěle funguje směs tvořená několika kapkami tee tree oleje a lavendule rozmíchanými ve sklenici vody (směs opět nalijte do rozprašovače pro lepší aplikaci). Voňavou směs pak můžete nastříkat do ložního prádla, v koupelně nebo na toaletě.

Dezinfekční účinky tea tree olejíčku oceníte i ve chvíli, kdy vaši rodinu skolí nějaká infekční choroba. Osvědčil se třeba i při střevní chřipce, kdy po každém použití toaletu vydezinfikujete roztokem tea tree a vody.

Úklid bytu

Vůně éterických olejů vám může zpříjemnit i tak neoblíbenou domácí práci, jako je třeba umývání podlahy. K tomuto účelu se výborně hodí všechny citrusové, ale i jehličnaté vůně.

Máte doma kožený nábytek? Tak na jeho čištění vyzkoušejte hadřík navlhčený v citronovém éterickém oleji zředěném vodou. Kůže získá potřebnou hydrataci a navíc předejdete vzniku trhlin na kůži. Totéž můžete samozřejmě aplikovat i na kožených oděvech.

Éterický olej vám vyřeší i problém se zapáchající popelnicí nebo odpadkovým košem. Na dno nádoby jednoduše nasypte trochu jedlé sody a kápněte na ni několik kapek éterického oleje. Tato směs spolehlivě zápach absorbuje.

Odpuzovač hmyzu

Sílu éterických olejů můžete využít i v souvislosti s dotěrným hmyzem. Když totiž nakapete pár kapek mátového éterického oleje třeba na vatový tampon, který pak umístíte do spíže nebo míst, kde skladujete potraviny, nepustí se vám do nich žádní škůdci. A to ani moli, ani třeba hlodavci. Éterický olej vám pomůže se zbavit i mšic z pokojových rostlin. Stačí v jejich blízkosti umístit difuser, do kterého nakapete pár kapek mátového olejíčku.

Komáři, mouchy, moli i blechy přímo nesnáší vůni levandule, rozmarýnu, tea tree, geránia nebo bazalky. Takže tyto vůně je budou spolehlivě držet dál od vás. Kvalitní levandulový či tea tree éterický olej můžete aplikovat na pokožku i neředěný a použít jej v případě potřeby jako přírodní repelent. O tom, jak vyrobit přírodní repelent, jsme psali například zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008