Jak si v pohodlí domova připravíte opravdu lahodnou kávu

 Tipy a inspirace 
23. října 2018 07:47 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Vychutnejte si i doma šálek dobré kávy Shutterstock
Pití kávy není už lékaři zakazováno. Naopak platí, že dva až tři šálky tohoto nápoje denně jsou zdraví prospěšné. Ne ovšem pro každého a ne za všech okolností. Doporučíme vám vybavení do kuchyně, které vám s přípravou dobré a zdravé kávy pomůže.

Docela na začátek je dobré si uvědomit, že příprava kávy nemusí nutně znamenat obrovské investice. Na druhou stranu je také fakt, že i kdybyste si koupili drahý stroj na espresso třeba za 200 tisíc, tak z nekvalitní kávy stejně dobrý nápoj nezískáte. Je proto třeba postupovat s rozvahou a vyjít z toho, co opravdu od kávy očekáváte.

French press

Konvička na tento kávový nápoj stojí mezi 100 – 200 Kč. Můžete samozřejmě sehnat dražší, ale to už bude spíš rozdíl v designu. Zdrojem je namletá káva, kterou zalijete horkou vodou. Po vylouhování stlačíte píst a tím znemožníte další louhování. Výsledný produkt je tak zdravější, neobsahuje příliš mnoho sedliny a nápoj je celkově jemnější. Doporučujeme pro všechny, kterým již přestává vyhovovat příprava tradičního „turka“ a chtějí něco lepšího za málo peněz. Jestliže připravíte tento nápoj z kvalitní kávy, můžete zažít velkou změnu.

Filtrace

Dalším způsobem, jak připravit dobrou kávu, je použití filtru. Můžete si pořídit nějakou vzhledově pěknou nádobu, ale v principu je nejdůležitější použití papírového filtru na kávu. Můžete si také zakoupit některý z kávovarů, které jsou pro přípravu filtrované kávy na trhu. Ani ty nejsou příliš drahé a mohou dobře posloužit. Filtrovanou kávu ocení ti, kdo dosud pili spíš kávu rozpustnou. Získají tak mnohem vyšší kvalitu nápoje a při použití dobré vstupní suroviny i mnohem chutnější a zdravější výsledek.

Espressa

Na trhu je také celá řada strojů na espresso. Od jednoduchých pákových kávovarů přes dokonalejší stroje do domácnosti, automaty až po poloprofesionální či profesionální zařízení. Čím více peněz investujete, tím více chuti stroj z kávy získá. Je to dáno tím, že profesionální zařízení bude pečlivě držet tlak i teplotu podle nastavení a obsluhuje-li ho zkušený barista, pak vše optimalizuje ještě pro dané mletí a druh kávy. V domácích podmínkách většinou zůstanete u jednoduchého pákového espressa či dražšího, ale stále dostupného automatu. Zařízení v rozpětí zhruba 8 – 20 tisíc korun mohou dobře posloužit. Vyhněte se investicím do nejlevnějších pákových kávovarů. Seženete je sice levně, ale s kvalitním espressem nemá výsledek nic společného.

Káva z kapsle

Tato možnost je sice také dostupná, ale v mnoha případech sice nakoupíte kávovar, ale pak když zjistíte, kolik byste měli investovat do kapslí, necháte po čase kávovar ležet někde ve skřínce. Uvažte proto dobře, zda opravdu něco takového potřebujete.

Další varianty

Existuje řada dalších způsobů přípravy kávy. Stačí se inspirovat v některé kavárně a poradit se s odborníky. Některé jsou založeny na filtraci, jiné používají i podstatně jednodušší způsob. Jmenujme například přípravu kávy v džezvě. Káva se svaří, ale následně se okamžitě nalévá do šálků. Neobsahuje proto mnoho sedliny a jde určitě o lepší způsob než český „turek“. Navíc rituál s džezvou může být docela stylový.

Mlýnek

Kávu připravujte vždy z čerstvě namleté kávy. K mletí se hodí buď ruční nebo elektrický mlýnek s mlecími kameny. Ty bývají ocelové nebo v lepším případě keramické. Ruční mlýnky se dají pořídit za pár stovek, elektrické bývají dražší. Důležitá je možnost nastavit hrubost mletí, protože každý druh přípravy kávy vyžaduje jiné nastavení. V automatickém espressu je mlýnek už zabudovaný. Pro mlýnek na kávu platí podobné principy, které platí i pro mlýnky na koření. O nich si můžete přečíst třeba zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod