Nezapomínáte čistit perlátor? Poradíme vám, jak na to

 Tipy a inspirace 
28. října 2018 11:50 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Čistá mřížka perlátoru zabezpečuje rovnoměrný proud vody Shutterstock
Perlátor je součástí vodovodní baterie. Na jeho stavu závisí stejnoměrnost proudu vody, která z baterie vytéká. Čtěte dál a dozvíte se, jak perlátor pravidelně udržovat, aby vám vodovodní baterie dobře fungovala.

Perlátor je maličký prvek namontovaný na ústí každé moderní vodovodní baterie. Je tvořen obvykle drobnou kovovou či plastovou síťkou, která zajišťuje provzdušnění vytékající vody a pomáhá tak vytvářet stejnoměrný proud bez cákání. Protože klade vodě odpor, také jí neproteče tolik. Průšvih nastává, když se perlátor zanese.

Příznaky problému

Zanesený perlátor se projevuje především rozdělením původně jednotného proudu vody na několik samostatných proudů, které tečou zprvu ještě dolů, ale s postupujícím časem spíš stříkají do stran. Vodovodní baterie se stává nepoužitelná. Jednotlivé proudy vody jsou navíc tak intenzivní, že se při dopadu na ruce či stěny umyvadla rozstřikují po okolí.

Postup čištění

Odšroubujeme perlátor od vodovodní baterie a prohlédneme. Uvidíme nečistoty a ucpávky dvojího typu. Jednak budou přítomné hrubší nečistoty, které připutovaly vodovodním potrubím nebo se uvolnily z ohřívače na teplou vodu. Dalším obvyklým typem znečištění je nános vodního kamene, který postupně ucpává jemnou síťku. Děje se tak na místech, kde je tvrdší voda, tedy prakticky na celém území republiky.

Větší nečistoty vypláchneme, vytřepeme či jinak mechanicky odstraníme. Na pročištění vodním kamenem zanesené mřížky použijeme některý z postupů na zbavení se vodního kamene. Výborně působí třeba vařící voda s octem. Můžete ale také použít profesionální odvápňovač. Čištění perlátorů si můžete naplánovat na stejnou dobu, kdy odvápňujete kávovar. Přípravek, který z kávovaru vyteče má totiž ještě dost síly na odvápnění třeba i rychlovarné konvice a několika perlátorů. Pokud jste odpůrci chemie, můžete se pro odvápňování inspirovat v článku zde.

Výměna

Někdy je vnitřek perlátoru již natolik zničený, že se doslova při čištění rozpadne. Pak nezbyde, než provést jeho výměnu, protože použití baterie bez perlátoru je nepříjemné. Naštěstí není problém potřebný díl zakoupit. Jen cena může být značně rozdílná. Zatímco na některé typy baterií seženete perlátor za dvacet korun, na jiné si připravte i stokoruny. Je proto vždycky lepší se o perlátory pravidelně starat a čistit je.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty