Chcete prát ekologicky? Možné to je, ne všechny metody ale skutečně fungují

 Tipy a inspirace 
20. listopadu 2018 16:57 / Marie Popelková
  1
📷
6 fotografií v galerii
Ekologické praní má rozhodně něco do sebe Shutterstock
Moderní doba si zakládá na ekologii, jenže ne všechny ekologické vychytávky skutečně fungují. Stejně tak tomu je i v případě praní prádla. Někdo nedá dopustit na mýdlové ořechy, další volí třeba prací koule. Ne každý ekologický prostředek ale prádlo skutečně vypere.

Když se na trhu objevily mýdlové ořechy nebo prací koule, zdálo se, že jde o převratný vynález, který udělá z praní ekologickou záležitost. Jenže jak se podrobným testem podařilo prokázat, ani jeden z těchto výrobků ve skutečnosti nepere. Pokud prý prádlo vyperete pouze ve vodě, vyjde to na stejno.

A o ekologii prý rovněž nemůže být ani řeč. Vzhledem k tomu, že tyto prací prostředky vlastně vůbec nefungují, zbytečně vyhodíte peníze a ještě zatížíte životní prostředí. Například mýdlové ořechy se k nám dovážejí až z daleké Indie.

Prací sliz

Pokud ale hledáte levný, ekologický a hlavně fungující prací prostředek, můžete vyzkoušet například prací sliz. Jde v podstatě o kombinaci mýdla a obyčejné prací sody. Mýdlo funguje jako aktivní prací složka, soda se pak postará o změkčení vody a má také změkčovací vliv na látku, z níž vyplavuje vápenné usazeniny. Výroba pracího slizu není nijak složitá a náklady jsou minimální.

Co budete potřebovat

  • vodu
  • 100 g nastrouhaného jádrového mýdla (lze nahradit marseillským mýdlem)
  • 70 g prací sody

Postup

V jednom litru horké vody rozpustíte 100 g nastrouhaného mýdla a 70 g prací sody. Po důkladném promíchání doplňte teplou vodou na objem 5 až 6 litrů a nechte vychladnout. Vznikne vám hmota, která svou konzistencí připomíná pudink. Během chladnutí je nutné sliz často míchat, aby se vám na jeho povrchu nevytvořil pevnější škraloup. Výsledná hmota by měla být co nejvíce homogenní. Jakmile sliz vychladne, zřeďte jej vodou na konzistenci běžného tekutého pracího prášku a přelijte do lahví. Na jedno praní pak použijte asi 200 – 250 ml slizu.

Domácí eko prášek na bílé prádlo

Pokud se sháníte po pracím prášku speciálně na bílé prádlo, který bude šetrný k přírodě, můžete si ho zkusit sami vyrobit.

Co budete potřebovat

  • 800 g prací sody
  • 30 g najemno nastrouhaného mýdla (marseillské, Jelen)
  • 150 g bělidla (perkarbonát sodný)
  • 7 g aktivátoru bělidla (TAED)
  • 50 g  kuchyňské soli
  • 10 - 15 kapek éterického oleje

Postup

Postup výroby je opravdu velmi jednoduchý. Ingredience zkrátka stačí dobře smíchat a nakonec do směsi nakapejte pár kapek éterického oleje podle svého gusta. Hotový prášek uchovávejte v dóze, kam se vám nedostane žádná vlhkost. Na každé praní vám postačí 1 velká polévková lžíce pracího prášku. A nezapomeňte čas od času vyčistit také pračku

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve