Propadněte i vy kouzlu neodymových magnetů

 Tipy a inspirace 
17. listopadu 2018 17:24 / Petr Vlach
  2
📷
5 fotografií v galerii
Silné neodymové magnety najdou uplatnění i u vás doma Shutterstock
Možná vzpomínáte na dětství, kdy jste si hráli s klasickými feritovými magnety. Dnes jsou možnosti mnohem větší a silné neodymové magnety najdou uplatnění i v domácnosti. Máme pro vás několik tipů na jejich využití.

Magnety z neodymu, boru a železa jsou tak silné, že unesou zhruba 2000 krát více, než je jejich hmotnost. Používají se v mnoha odvětvích. Najdete je v automobilech, elektrotechnice a strojírenství. Možná nevíte, že velký neodymový magnet se ukrývá i v útrobách pevného disku. Nastáva však doba, kdy se stále častěji tyto magnety užívají i doma.

Držák na nože

Výrobci přišli už dávno s tímto nápadem. Na stěnu se přidělá vkusné pouzdro ze dřeva nebo méně vkusné z plastu, které obsahuje značně velký neodymový magnet. Vy potom své nože a případně i další předměty s obsahem železa, které užíváte při vaření, velmi pevně přichytíte právě na tento držák. Spojení je pevné, ale tahem můžete samozřejmě nůž sejmout. Nevýhodou je, že za takto velký držák si výrobci nechají i slušně zaplatit. Přitom jednotlivé magnety můžete koupit doslova i za pár korun a vyrobit s jejich pomocí řadu zajímavých výrobků.

Držák na klíče

Existuje celá škála neodymových magnetů s otvorem, které můžete jednoduše přišroubovat na dřevěnou destičku či třeba přímo na zeď a na tyto magnety můžete pověsit vaše klíče. Spojení je pevné, přitom lze kdykoliv svazek sundat. Pokud byste se chtěli inspirovat jinými typy věšáků, můžete si přečíst článek zde. Ale ty neodymové držáky budou možná přece jen lepší.

Sběrač rozsypaných špendlíků a hřebíků

Jistě se i vám už někdy přihodilo, že jste rozsypali větší množství kovových předmětů, které bylo pak náročné posbírat. S neodymovým magnetem je to hračka. Chcete-li celou věc ještě víc zdokonalit, připojte magnet na vhodnou tyčku, abyste se nemuseli ohýbat. Bravurně posbíráte i různé kovové špony či jiné kovové předměty.

Magnet na lednici

Možná znáte situaci, kdy sice máte krásné magnety na lednici, ale zjišťujete, že mnoho předmětů neudrží. Dáte pod ně tři papíry a vše začne beznadějně sjíždět dolů. Ne tak s neodymovým magnetem. Ten udrží na lednici třeba i celý kalendář.

Magnetická fólie a další zajímavosti

Zajímavou vychytávkou je magnetická fólie na auto či jiný kovový povrch. Hodí se pro dočasné umístění reklamy. Přitom je na autě tak pevně přichycená, že se neodchýlí ani za jízdy. Jiným zajímavým výrobkem je síť do okna, která drží na základě neodymových magnetů. Můžete ji kdykoliv odstranit a opět nainstalovat. K použití doma i ve škole se hodí zase nejrůznější magnetické tabule. Skvělý je i magnetický nátěr.

Určitě stojí za to si prohlédnout nabídky a vybrat takové typy magnetů, které využijete. Můžete tak opravit nefungující magnetické zavírání na skřínkách, pomocí magnetů přišroubovaných na různá místa zavěsit nářadí, čidla a další předměty. Existují i háčky na utěrky a ručníky, které umístíte na troubu, ledničku, topení a na další kovové povrchy podle svých potřeb. Jednotlivé drobné magnety stojí korunu či dvě. Háček vyjde podle velikosti zhruba na 20 Kč.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod