Nejen zahradu, ale i skleník je třeba připravit na zimu

 Exterier 
02. října 2019 15:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I skleník je nutné zazimovat Internet
Na podzim mají majitelé zahrad hodně práce, je třeba se postarat o trávník, sklidit ovoce, pohrabat listí a podobně. A pokud máte na svém pozemku i skleník, nesmíte jej z přípravy na zimu vynechat. Jinak se vám v něm rozmnoží škůdci a vám příští sezonu zůstanou jen oči pro pláč.

Skleník je nutné řádně zazimovat obzvláště tehdy, pokud je nevyhřívaný. Když úklid skleníku podceníte, mohou se vám uvnitř během zimy rozmnožit nejrůznější škůdci a na jaře pak budete mít o to více práce.

Ukliďte nářadí

V prvé řadě si skleník ze všech stran obejděte a zkontrolujte, zda nemáte někde o skla naopírané zahradnické nářadí. Vše je třeba uklidit. Zároveň zkontrolujte, zda není někde nějaké sklo prasklé nebo rozbité a v případě potřeby poničené skleněné výplně vyměňte. Péči věnujte také samotné konstrukci, Pokud někde objevíte zrezivělá místa, je vhodné je přebrousit brusným papírem a natřít. Více poničené příčky rovnou vymeňte za nové.

Zbavte se zbytků rostlin

Je možné, že ještě máte ve skleníku několik rostlin, které budou plodit až do prvních mrazíků. Ty zde ponechejte, vše ostatní ale zlikvidujte. Než zima skutečně udeří, měl by skleník být zcela prázdný, je tedy nutné se postupně zbavit všech zelených zbytků. Nezapomeňte vytrhat i plevel. Půda musí být dokonale čistá. Odpad z rostlin a zeleniny můžete vyhodit do kompostu.

Poryjte půdu

Jakmile máte půdu vyčištěnou, je třeba se pustit do rytí. Poryjte zeminu alespoň do hloubky 30 centimetrů. Půdu stačí porýt na hrubo, není nutné ji jakkoliv upravovat nebo uhrabávat. Půda lépe promrzne, rozdrolí se na jemné hrudky a tím se zlepší její struktura. Půdu můžete také pohnojit. Pokud to ale uděláte nyní, na jaře už nehnojte.

Vydezinfikujte skleník

Po celém skleníku se mohly prakticky kdekoliv usadit různé mikroorganismy a drobní škůdci, které je třeba zlikvidovat. K tomu vám poslouží zapálené sirné knoty. Oxid siřičitý, který se dostane do ovzduší, vše škodlivé spolehlivě zahubí. Vhodné je pak skleník (konstrukci i skla) také důkladně umýt, ideálně tlakovou myčkou. Díky ní se dostanete do všech koutů, kam by se vám to s obyčejnou hadicí jen těžko povedlo. Do vody můžete přidat pár zrnek hypermanganu. Při úklidu nezapomeňte ani na bedny, květináče nebo police. Všechno toto vybavení očistěte od zbylé zeminy. Stačí je umýt pod vodou a nechat vyschnout. O tom, kde všude lze tlakovou myčku využít, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod