Spaní bez polštáře může odstranit migrény, problémy s páteří i skřípání zubů

 Tipy a inspirace 
01. listopadu 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Za určitých podmínek může být spaní bez polštáře prospěšné. Shutterstock
Nemůžete si z množství polštářů vybrat ten pravý? Tak ho jednoduše zahoďte. Hlava, záda a celé tělo vás totiž možná bolí právě z něj.

Probouzíte se ráno nevyspalí, celí zlámaní a máte takzvaně přeleželý krk? Na vině může být špatný polštář. Buď ho vyměňte, nebo zkuste spát úplně bez něj.

Kdy ano a kdy ne?

Spánek bez polštáře však není pro každého. Nejprve si uvědomte, v jaké pozici nejčastěji v noci spíte. Pokud je vaše nejoblíbenější poloha na zádech nebo na břiše, můžete spánek bez polštáře bez obav vyzkoušet.

Kvalitní matrace je podmínkou

Odložit polštář se doporučuje jen v případě, že máte kvalitní matraci, která plní funkci podpory páteře (o čemž se nedá hovořit například u starých molitanových matracích). V opačném případě spánek bez polštáře není vhodným řešením a krční páteř je lepší podepřít vhodným polštářem. Jak ho správně vybrat tak, aby vyhovoval přímo vašim potřebám, se dočtete v našem článku.

Spánek na zádech

Někteří odborníci se shodují, že spánek na zádech je pro páteř nejlepší polohou. Není vystavena žádným křečím a pomáhá matraci vykonávat svou potřebu podpory páteře. Poloha bez polštáře je navíc lidem přirozená. V ideálním světe by každý spal na zádech bez polštáře, nebo jen s malým podhlavníkem. Naopak velké množství polštářů může způsobit problémy s dýcháním a může vést k zablokování páteře.

Spánek na břiše

Při této poloze se doporučuje maximálně měkký a nízký polštář, aby nedocházelo k přílišnému namáhání páteře. Není problém při této poloze polštář úplně odstranit. Spánek bez polštáře na břiše nevadí. Sice se říká, že spánek na břiše není pro páteř přirozený a navíc dochází ke spánku s hlavou otočenou pouze jedním směrem, ale nic se nemá omezovat. Kdyby vaše tělo pociťovalo, že mu něco vadí, zareaguje bolestí, která vás donutí polohu změnit.

Bez polštáře k lepším zubům

Spaní bez polštáře má navíc ještě jednu výhodu. Někteří lidé při spánku skřípou svými zuby, což pro ně není dobré. Obrušuje se sklovina a zuby jsou pak náchylnější ke vzniku zubního kazu. Odborníci na tuto problematiku vyloženě doporučují spát na zádech bez polštářů, protože jedině při ležení na rovině se může čelist uvolnit, což skřípání zabrání.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod