Podle čeho vybrat polštář? Špatný výběr může za bolesti páteře i otravné chrápání

 Interier 
17. října 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kvalitní polštář je lepší než kdejaká masáž.  Shutterstock
Převalujete se v posteli a nemůžete zabrat? Ráno se budíte s přeleželým krkem a máte pocit, že jste snad vůbec nespali? Na vině může být špatný polštář. Přitom je to taková maličkost, kterou lze během jednoho dne napravit. Musíte jen vědět, na co se při výběru zaměřit.

Nedávejte na doporučení kamarádky, ale ani maminky. Myslí to s vámi sice dobře, ale polštář, který vyhovuje jim, nemusí vyhovovat vám. Odpíchnout byste se měli od toho, v jaké poloze spíte. Tomu pak přizpůsobíte výběr tvaru, velikosti, výšky, pevnosti i výplně.

V jaké poloze spíte?

Když vybíráte polštář, uvědomte si, v jaké poloze spíte nejčastěji. Jiný polštář potřebují lidé, kteří spí rádi na boku, jiný ti, co tráví celou noc na břiše a jiné požadavky na kvalitní polštář budou mít spáči na zádech.

Tvrdý, měkký, nízký nebo vysoký?

Spíte-li často na boku, budete potřebovat vyšší pevný polštář, který bude tvořit oporu vaší krční páteři a zabrání naklánění hlavy dozadu a do stran.

Stejný polštář můžete zvolit i v případě, že spíte nejraději na zádech, ale chybu neuděláte ani výběrem středně měkkého polštáře anatomického tvaru. Polštář musí držet páteř v přirozené poloze a podpírat ramena a krk. Pro ty z vás, kteří při spánku na zádech chrápete, existuje i speciální polštář proti chrápání.

Usínáte a probouzíte se na břiše? Vhodnou volbou je měkký a nízký polštář, aby se vaše páteř příliš nenamáhala. Vyberte si tudíž plochý polštář, který se přizpůsobí i vaší váze.

Měníte-li často polohy, budete potřebovat takový polštář, který s hodí pro všechny typy poloh. Nejlepší možností je středně měkký a středně vysoký polštář s pevnou a pružnou výplní.

Jaký zvolit materiál?

Peří je stále oblíbeným materiálem – je lehké, měkké, báječně udržuje teplotu a přizpůsobí se. Oproti ostatním materiálům však má jednu nevýhodu. Je poměrně častým alergenem.

Vy, kteří na peří nedáte dopustit, ale bohužel se u vás objevila alergie, sáhněte po polyesterovém mikrovláknu, které se díky svým vlastnostem peří velmi podobá. Mikrovlákno oceníte i v případě, že spíte na břiše a chcete tudíž měkký polštář. Je totiž lehké, vzdušné, dobře drží teplo, nedrží se v něm roztoči a bez problému ho můžete vyprat.

Lepší je vždy vyzkoušet

Určitě se vám nakupuje lépe přes internet z pohodlí domova. Proč ne? Při koupi oblečení, potravin, vyzkoušené kosmetiky nebo výbavy do domácnosti to není problém. Polštář byste si ale měli, stejně jako matraci, vždycky vyzkoušet.

Jestli vás zajímá, jak správně vybrat matraci, která je pro dobrý spánek také velmi důležitá, přečtěte si tento náš článek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve