Jak jednoduše odstranit skvrny na dřevěném nábytku

 Tipy a inspirace 
18. července 2019 15:57 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Dřevěný nábytek je choulostivý na zacházení Depositphotos
Dřevo je stále nejoblíbenější materiál do interiéru. Bohužel, při jeho používání se to neobejde bez nehod v podobě škrábanců, koleček a skvrn. Víte, jak je jednoduše odstranit?

S dřevěným nábytkem se musí zacházet opatrně. Nesnese žádné ostré předměty, vadí mu voda i horké skleničky nebo hrnky. A i když jsou tato pravidla známá, čas od času může chybu udělat každý. V takovém případě je nutné jednat ihned a vzniklé skvrny a případná narušení povrchu dřeva je potřeba odstranit a zahladit co nejdříve, aby se defekty nešířily dál. 

Cídidlo na kov i na dřevo

Velkou řadu poškození způsobených teplem lze odstranit pomocí cídidla na kov. To pomáhá nejenom na bílé skvrny od horkých předmětů, ale také na rozlitý olej či alkohol. Nechte několik hodin působit a nakonec postižené místo přeleštěte leštěnkou. Na skvrny od tepla rovněž pomáhá smíchání zubní pasty s olejem a solí. Tato pasta toho umí ale mnohem více.

Pasta i na vodu

Zubní pasta je vlastně taková jemná brusná pasta. Díky ní můžete vyčistit celou řadu dalších skvrn na nábytku, které se ještě nestihly dostatečně vpít do hloubky. Hravě si poradí třeba s čmáranicemi od pastelek nebo se skvrnami od inkoustu. Stejně tak si hravě pořadí i se skvrnami, které způsobila obyčejná voda. Tu v první řadě rychle vysušte ubrouskem a až povrch dobře vyschne, vyčistěte poškozené místo zubní pastou. Ta je v domácnosti skvělým pomocníkem na celou řadu činností. Více na toto téma jsme psali zde.

Na mastnotu octem

Rozlitý olej či jiný tuk způsobuje na nábytku tmavé fleky. Ty odstraníte tak, že místo potřete octem, který rozpustí mastnostu a následně povrch setřete hadříkem navlhčeným v troše octa s teplou vodou. Jakmile místo uschne, přetřete jej voskem nebo leštěnkou.

Inkoustové skvrny

Odstranit inkoust je poměrně velký oříšek nejenom z prádla, ale i z dřevěného nábytku. Pokud se barvivo nedostalo ještě pod povrchovou úpravu nábytku, zkuste použít brusnou pastu. Inkoust, který pronikl pod povrchovou vrstvu, by měl zmizet po přetření hadříkem navlhčeným v metylalkoholu.

Líh a olej

Když se vám stane nehoda s ukápnutým voskem, poradí si s tím líh a lněný olej. Zaschlou vrstvu vosku nejprve opatrně odškrábněte a pak aplikujte směs lihu a lněného oleje, a to v poměru 4 : 1. Poškozené místo pak ještě dočistěte hadříkem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve