Hledáte levný způsob, jak oživit interiér? Dekorační polštáře do značné míry ovlivní atmosféru bytu

 Interier 
19. listopadu 2018 08:22 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Dekorační polštáře dokáží proměnit téměř každou místnost Shutterstock
Dekorační polštáře mají v každém bytě nezastupitelné místo. Pomocí nich docílíte nejrychlejší proměny v interiéru a do značné míry ovlivníte také atmosféru bytu.

Pokud se vám zdá, že váš byt potřebuje nějakou změnu, ale nemáte dostatek financí na pořízení nového nábytku, pořiďte si nové dekorační polštáře. Přijde vás to na zlomek ceny, přitom právě tato maličkost má schopnost byt proměnit jako mávnutím kouzelného proutku. Jde o velmi rychlé, levné a hlavně efektivní řešení.

Pokud se rozhodnete změnit atmosféru bytu pomocí polštářků, máte na výběr prakticky dvě možnosti - buď si pořídíte už hotové polštářky podle vašeho vkusu, nebo si koupíte nějakou zajímavou látku a povlak na polštář si ušijete sami nebo o to požádáte švadlenu.

Rychlá proměna

Schválně si to vyzkoušejte a polštářky, které máte doma, dejte jen na jiné místo. Hned budete mít pocit, že váš byt prokoukl.

Polštářky mohou být různých tvarů i velikostí, to vše hraje ve výsledném dojmu velkou roli. O vzoru a barvách ani nemluvě. Dokáží zútulnit celou místnost doslova rychlostí blesku.

Jak vybrat designový polštář

  • Při výběru polštářů se řiďte barvami v místnosti. Jestliže máte sedací soupravu tmavší barvy, zvolte polštáře ve světlejším odstínu, v případě světlé sedací soupravy to udělejte naopak.
  • Snažte se zároveň sladit barvu polštářů s barvou, která se vyskytuje ve vaší místnosti. Polštáře můžete sladit s barvou stěn, nebo také s podlahou, policemi nebo třeba kobercem.
  • Pokud máte v pokoji spíše nevýrazné barvy, tak máte skvělou příležitost doplnit interiér designovými polštáři s obrázkovým nebo výraznějším vzorovaným motivem. Díky široké nabídce si na své přijdou milovníci zvířat, filmů i komiksů.
  • Obecně platí, že květinové vzory se hezky hodí do přírodně laděného interiéru, ideálně k dřevěnému nábytku. Naopak metalické barvy nebo geometrické vzory budou výborně ladit s moderním pojetím bytu, kde není nouze třeba o kovový nábytek.
  • Do místnosti, kde je již hodně výrazných prvků, se hodí spíše jednobarevné polštáře, ale i tady můžete vyjádřit svou osobnost, a to třeba polštáři s nápisy.
  • Při větším počtu polštářů je ale třeba si také uvědomit, že polštáře musejí ladit i mezi sebou. Měly by mít nějaký společný prvek - podobný vzor nebo barvu.

Na materiálu záleží

Dekorační, příležitostně používané polštáře se vzhledem k dnešním nárokům na komfort obvykle dělají z jemnějších materiálů a různých výplní. Výplně do polštářů lze rozdělit na měkké výplně, výplně z pěnové hmoty (molitany) nebo směsové výplně. Polštáře s těmito výplněmi vypadají vždy elegantně a udrží si pohodlnost a formu dlouhou dobu.

Častokrát je dobrá volba kompromis a zkombinování peří nebo směsi dutých vláken a vatelínu. Vzniknou polštáře, do kterých se dá pohodlněji zabořit. Pokud ale máte doma alergika, není polštář plněný peřím zrovna ideální volbou.

Důležitá je i praktičnost

I když je proměna bytu pomocí dekoračních polštářů podstatně levnější než pořizování nového vybavení, s nějakými výdaji počítat musíte. A i z toho důvodu je přinejmenším vhodné, abyste se neomezili jen na estetickou stránku, ale i tu praktickou. Když si totiž pořídíte drahý a krásný polštář, který ale nelze vyprat, bude vás to brzy mrzet.

Sledujte i to, zda se dá vyprat náplň polštáře či jak snadno se dá povlak z polštáře sundat. To vše totiž při běžném užívání hraje docela podstatnou roli. A pokud máte doma děti či zvířata, poohlédněte se raději po odolnějším a snadno čistitelném materiálu.

Vše dolaďte vůní

Vůně by měla dodat pokoji tu správnou atmosféru. Do každého pokoje se hodí něco jiného a jsou prostory i aroma, kterým byste se měli vyvarovat. Více o vůních se dočtete v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve