Čalouněná postel má své kouzlo, ale rychle se ušpiní. Poradíme, jak z ní odstranit různé fleky

 Interier 
14. listopadu 2018 17:44 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čalouněné postele jsou náchylnější k ušpinění Depositphotos
Čalouněné postele si lidé oblíbili pro jejich vzhled. Pokud ji ale máte doma, zřejmě víte, jak snadno se taková postel ušpiní. I když se snažíte, zub času se na čalounění vždycky nemilosrdně podepíše. Pokud ale budete o čalouněnou postel správně pečovat, prodloužíte jí výrazně životnost.

Čalouněné postele vypadají dobře a jsou příjemné na dotek. Jenže čalounění je náchylné na ušpinění. Skvrny zde mohou vzniknout třeba během romantické snídaně, ale i pouhý prach udělá s látkou své. Tyto postele doslova volají po pravidelné údržbě. Poradíme vám, jak to zvládnout i bez zbytečného stresu.

Obezřetnost je na místě

Ať už se pustíte do čištění čalounění jakýmkoliv přípravkem, vždy je vhodné na nějaké skryté části nejprve vyzkoušet, že chemikálií látku nezničíte. Vždy je pak vhodnější pořídit si na čištění speciální přípravky, které jsou k tomu určené. Experimentovat se obvykle moc nevyplácí. Čištění čalounění má také svá pravidla. Vždy čistěte ve směru tkaní čalounění.  A rozhodně nikdy nečistěte krouživými pohyby kartáčkem, neperte a nežehlete.

Běžná péče

Pokud už si pořizujete čalouněnou postel, snažte se ji čistit pravidelně - to je totiž základ úspěchu. Podle intenzity používání postel pravidelně zbavte prachu a drobných nečistot pomocí vysavače. Ten si nastavte na nízký nebo maximálně střední výkon. Na silný výkon raději rovnou zapomeňte - látka by se totiž mohla nevzhledně vytahat.

Jak odstranit skvrny

Skvrny na čalouněné posteli mohou vzniknout raz dva. Třeba vám může při romantické snídani do postele omylem upadnout rohlík s marmeládou, nebo během nemoci nešťastnou náhodou polijete čalounění sladkým čajem. Ať už skvrna vznikne jakkoliv, pusťte se do jejího odstranění co nejdříve. Zvýšíte tak účinnost čištění. Nejprve za pomoci suchého bílého hadříku nebo kapesníku vysajte veškerou vlhkost, k odstranění zaschlé nečistoty použijte tupý plochý předmět – například kraj ocelové lžičky.

Nepodaří-li se vám nečistotu odstranit, použijte vlažný roztok neutrálního mýdla a krouživými pohyby nečistotu stírejte, poté opět vysušte a opakujte do té doby, než skvrna zcela zmizí. Na závěr postiženou plochu vysajte vysavačem. Pokud je čalouněná postel opravdu silně znečištěna, použijte suchou pěnu určenou na čalounění a koberce.

Čeho se vyvarovat

  • Nikdy nepoužívejte k čištění násilné metody a prostředky (ostré předměty, kartáče, brusný papír).
  • Nepoužívejte prostředky obsahující benzin, trychloretylen či jiná rozpouštědla.
  • Po čištění čisticími roztoky nechte čalounění důkladně vyschnout, než ho začněte opět používat.
  • Zabraňte vystavování nábytku přímému slunečnímu světlu.
  • Pokud čalouněné výrobky mají oboustranné polštáře, pravidelně je otáčejte - zajistíte tím jejich rovnoměrné opotřebení.

Čištění tkanin se speciální úpravou

Na skutečnost, že jsou čalouněné postele náchylné k zašpinění, se snaží výrobci reagovat. Není tak problém sehnat postel se speciální úpravou typu aquaclean, active line, easy clean a podobně. Údržba potahových látek s touto speciální úpravou je velmi jednoduchá a skvrny odstraníte za minimum času. Před každým čištěním se ale vždy ujistěte, jakou přesně máte potahovou látku a jaké jsou pokyny k její údržbě a čištění.

Likvidace fleků

Neexistuje univerzální rada, jak kterou skvrnu co nejlépe vyčistit. Hodně totiž záleží právě na typu použité látky. Obecně se ale můžete řídit tímto návodem:

Kapalné skvrny (káva, džus, limonády)

Tekutinu odsajte pomocí papírové utěrky. Na ušpiněné místo nalijte menší množství vody a setřete savým ručníkem krouživými pohyby. Vlhké místo nechte vyschnout.

Lepkavé skvrny (jogurt, kečup, zmrzlina)

Nečistotu jemně seberte lžičkou a na skvrnu nalijte čistou nebo mýdlovou vodu. Odsajte papírovým ubrouskem a vlhké místo nechte vyschnout.

Inkoustové skvrny (propiska, fix)

Na skvrnu nalijte čistou nebo mýdlovou vodu a odsajte papírovým ubrouskem. Znovu aplikujte vodu a stírejte savým ručníkem krouživými pohyby. Vlhké místo nechte vyschnout.

Suché skvrny (cukr, popel, sůl)

Suché nečistoty vysajte vysavačem. Na suché skvrny nikdy nepoužívejte vodu!

Údržba kůže

Čalouněná postel nemusí být jen z textilní látky, ale třeba i z kůže. Jde sice o velice odolný materiál pyšnící se úctyhodnou životností, i o kůži je však nutné pravidelně a především správně pečovat. O tom, jak na to, se dočtete v našem článku zde.

Péče o koženku

Postel potažená koženkou je velice oblíbenou alternativou, a to především pro svou prakticky nenáročnou péči a údržbu. Máte-li doma lůžko z koženky, stačí se pravidelně věnovat její základní údržbě, díky čemuž prodloužíte životnost i přitažlivý vzhled postele.

Při údržbě nebo čištění koženky se vyvarujte zbytečným násilným metodám (tlačení, drhnutí), nepoužívejte ostré předměty (kartáče, brusné papíry či jiné nástroje), které by mohly vzhled materiálu poškodit a znehodnotit. Ačkoli jsou současné materiály velice odolné, je lepší nevystavovat koženku přímému slunečnímu světlu. K čištění nepoužívejte prostředky s obsahem benzinu, trychlorethylenu či jiných rozpouštědel, které by mohly být důvodem poškození syntetické usně i vnitřních vrstev čalounění.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve