Milujete barvy, retro styl a vtip? Pak do vašeho bytu pusťte pop-art

 Interier 
15. listopadu 2018 17:26 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Pop-art v interiéru může mít mnoho podob Shutterstock
Pop-art styl byl na svém vrcholu hlavně v 60. letech 20. století. Dnes se ale tento neotřelý design opět vrací. Pokud si hodláte v duchu pop-artu zařídit byt, dejte jen pozor na to, že hranice mezi uměním a kýčem je často velmi tenká.

Pop-art vždy vyvolával emoce, je to velmi osobitý a nápaditý styl, který v posledních letech opět získává mnoho příznivců. Za nekorunovaného krále pop-artu je považován americký umělec Andy Warhol.

Šokující, ale hravý

Byt zařízený ve stylu pop-art by měl návštěvníky šokovat, ale zároveň takový interiér působí hravě a mladistvě. Je barevný, má v sobě vtip a z každého koutu je cítit inspirace populární hudbou a uměním. Na stěnách by neměly chybět velké plakáty, nábytek by měl převládat z plastu a na pohovkách by měly kralovat plyšové polštáře.

Umění na hranici kýče

Pro pop-art jsou typickým prvkem také běžně užívané předměty, kterým je ovšem dodán punc uměleckých děl. Nemusíte se bát ani lehce kýčovitých doplňků. Vybírejte ale citlivě, ať nakonec váš interiér nepřipomíná spíš pestrobarevnou nevkusnou tržnici.

Barvy a kontrast

Pop-art si vyloženě potrpí na výrazné barvy a hlavně na jejich kombinace. Typickými barvami jsou výrazná žlutá, červená, zelená a modrá. Nic není tak úplně náhodné – používají se hlavně plné odstíny nebo polotóny. A barvy můžete aplikovat opravdu všude – na stěny, podlahy, ale i na nábytek. Klasické barvy lze doplnit metalickými odstíny, vhodná je především stříbrná.

Jednoduché tvary

V bytě zařízeném ve stylu pop-art není nouze o plastový nábytek či doplňky. Plasty lze doplnit i moderními materiály – například kompozity, jako je Corian, ale i pohledovým betonem, chladným nerezem, sklem či cihlovým zdivem. Další oblíbené materiály jsou umělá kůže a lamino.

Zapomeňte ale na nějaké složité tvary, tomuto stylu totiž vévodí jednoduché a geometrické tvary, často s oblými hranami. Doplňky se často opakují, ale v různých velikostech nebo barvách.

Roli hrají také vzory. Styl využívá fotografie, kresby i koláže všude, kde jen je to možné. Komiksy i v nadživotní velikosti najdete na tapetách i dvířkách nábytku. Pokud ale naopak upřednostňujete spíše vintage styl, inspirujte se v našem článku zde.

Typické prvky pop-artu

  • výrazné barvy a jejich kombinace
  • velkoformátové obrazy
  • přejímání motivů z předmětů denní potřeby
  • používání plastu
  • inspirace filmem a komiksem
  • výrazné vzory a puntíky
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve