Malá lednice bohatě stačí!

Potraviny je třeba správně skladovat.
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Tipy a inspirace 
10. března 2017 03:55 / Shutterstock
  1   0
Mnohdy se vyplatí investovat spíše do spižírny, než do lednice. Většina potravin totiž přílišný chlad nesnáší. Navíc je vhodné kupovat čerstvé jídlo a nedojídat týden staré zbytky.

Lednička nemá být skladištěm

Mít velkou lednici nemusí být úplně ideální. Nejde o to, že zabírá místo a spotřebovává hodně energie. Ani o to, že ve velké ledničce se lehko ztratí různé dobroty, které pak jednoduše zplesniví. Jde o to, že mnohé potraviny do lednice vůbec nepatří.

Spižírna se vyplatí 

Všeobecně se ví, že banány v přílišném chladu černají. Možná vás ale překvapí, že rajčata ztrácí na studeném vzduchu chuť. Ideální je nechat je v košíku ve spíži… Vedle ně ale nedávejte okurky – vzájemná blízkost jim nesvědčí a rychleji se kazí. Všeobecně přitom platí, že plodiny, které jsou plné vody, v chladničce mění rychleji konzistenci a jsou měkké a chuťově mdlé. Právě proto se okurky prodávají balené ve fólii, aby vydržely déle křupavé.

Zelenině zima vadí

Do chladu patří většina zeleniny, avšak do lednice téměř žádná. Třeba brambory, česnek a cibule moučnatí, klíčí a plesniví. V lednici se nelíbí ani bylinkám. Bazalka je schopná již za pár hodin nasát nejrůznější pachy. Naopak ve sklenici s vodou vydrží dlouho čerstvá. Podobně i ostatní bylinky ztratí v mrazivém chladu chuť i vůni.

Med i olivový olej raději jinam

Možná, že vaše lednice zeje prázdnotou a tedy jste si zvykli dávat do ní i věci, které to vůbec nepotřebují. Včetně kompotů a konzerv. Ty to sice nevyžadují, ale zima jim neuškodí. Naopak olivový olej při nízké teplotě postupně kondenzuje a houstne, někdy až do konzistence másla. Je lepší dávat ho do tmy někde u podlahy, kde je chladněji. Na takovém místě se líbí také medu.

Pečivo ideálně čerstvé

Neplatí, že v chladu vydrží pečivo déle. Naopak se rychleji vysušuje. Pokud ho chcete uchovat na spotřebu za pár dní, pak ho raději zamrazte – ovšem velmi dobře zabalené, aby ani nevyschlo, ani nenabralo pachy z okolí.

Ovoce nedávejte na hromadu

V zimě klesá i kvalita pomerančů, citrónů a limetek. Při pokojové teplotě zůstanou dlouho beze změny. Na misce nebo v košíku by ale neměly být příliš navrstveny, protože tlak, zejména u těžkých pomerančů a velkých citrónů, napomáhá vzniku plísně. K exotickému ovoci patří také avokáda, která se ale díky  vysokému obsahu minerálů, vitamínů i tuků spíše blíží ořechům. Když si umíte vybrat v obchodě už zralé plody, mohou na pár dní do ledničky, ale ty, které ještě potřebují „dojít“, nechte při pokojové teplotě. V chladu se zrání zastaví. 

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Věda & Vesmír

Vědci vytvořili nepotopitelný kov. Může představovat klíčový materiál nové generace lodí

Tech

Sověti vytvořili nejhlubší vrt do útrob Země. Ukrývá ho těžký rezavý poklop hluboko v západním Rusku

Dům a zahrada

Chcete přilepšovat ptáčkům? Vyrobte jim krmítka z ruliček od toaletního papíru

Zavřít reklamu