Výběr dřezu by se neměl podcenit!

 Interier 
06. března 2017 21:59 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Kuchyň je centrem domova a dřez je jeden z nejvýraznějších prvků kuchyně. Shutterstock
Nutnost správného výběru dřezu není třeba zdůrazňovat. Dřez zůstává i v době myček důležitou součástí kuchyně. Proto se také nevyplatí na něm šetřit a je třeba vybrat opravdu vhodný materiál, který nám bude sloužit co nejdéle.

V obchodech najdete spoustu různých dřezů. Přehled o používaných typech a materiálech vám pomůže s jeho správným výběrem. Dejte si pozor na to, jaký dřez nakonec koupíte. Tvar, velikost i materiál totiž výrazně ovlivní způsob jeho používání, a to hlavně v případě, že nemáte myčku na nádobí.

Velikost dřezu, vaničky a odkap

Tyto vlastnosti budou zřejmě nejzásadnější pro výběr kuchyňského dřezu. Dřezy jsou vyráběny nejen v různých tvarech, ale i v rozličných velikostech. Škála je široká, od malých jedno dřezů a až po maxi dvou dřezy s odkapem. Velikost dřezu je určitě třeba vybírat ve správném poměru k velikosti kuchyňské linky a zároveň také s přihlédnutím k praktičnosti. Z tohoto hlediska jsou dřezy rozděleny do několika kategorií:

Jednodřezy – jsou čtvercového, obdélníkového nebo kulatého tvaru bez odkapu a další vaničky. Tyto dřezy mívají někdy zadní plochou pro instalaci vodovodní baterie, dávkovače saponátu anebo tlačítko pneuspínače drtiče odpadu. Dřezy bez této zadní plochy jsou v sortimentu také a montáž výše zmíněných instalací je realizována přímo do kuchyňské desky.

Tyto dřezy jsou vhodné v kuchyni, která je rozměrově velmi malá popřípadě tam, kde uživatel/é v kuchyni netráví mnoho času a stravují se převážně mimo domov, případně je domácnost vybavena myčkou nádobí.

Jednodřezy s vaničkou (popřípadě dvoudřezy) – platí totéž co pro jednodřezy. Výhodou přídavné vaničky je možnost přípravy potravin a jejich oplachování a odkládání do menší vaničky. Typickým příkladem je příprava salátů, kdy se zelenina zbavuje slupek v hlavní vaničce a následně se omývá v napuštěné menší vaničce. Odpad, nejen ze zeleniny, může být poté rozdrcen v drtiči odpadků přímo v hlavní vaničce. Z příslušenství lze využít různé druhy odkapových misek.

Jednodřezy s odkapem – najdou uplatnění v kuchyni, kde není myčka na nádobí, nebo se používá, ale nádobí se občas umývá i ve dřezu. Odkapová plocha se snadno udržuje a snese mnohem více než kuchyňská deska. Zároveň lze z příslušenství využít krájecí desku ať ze dřeva, plastu nebo ze skla.

Jednodřezy (popřípadě dvoudřezy) s odkapem a vaničkou – představují komplexní mycí centrum s prostorem pro manipulaci s potravinami. S využitím chytrých doplňků jako je krájecí deska, cedící miska a jiné, proměníte kuchyňský dřez ve všestranného pomocníka. Navíc velké vaničky dřezů usnadní manipulaci s velkými a objemnými hrnci či plechy. Tyto dřezy se hodí pro početnější rodiny, kdy v kuchyni tráví jejich majitele více času přípravou potravin.

Do všech typů dřezů lze bez problémů nainstalovat drtič kuchyňského odpadu, který velmi usnadní čištění potravin a likvidací zbytků.

Hloubka dřezu

Hloubka dřezu spolu s rozměrem vany dřezu jako takové - je z hlediska užitného komfortu dřezu hlavním a patrně dnes nejvíce opomíjeným hlediskem. Přitom se jedná o vlastnost, kterou využijete při obou hlavních praktických funkcích dřezu – tedy jak při mytí nádobí, tak i při přípravě pokrmů. Kvalitní komfortní dřezy mají hloubku minimálně 190 mm (nejlépe 200mm, ale i více), naopak u dřezů mělkých 160 mm a méně musíme vždy počítat s omezeními.

Granitový dřez si udržuje stále „svěží vzhled“

Dřezem, který si udržuje stále „svěží vzhled“ a i po letech může zářit novotou, je dřez granitový. Nemusíte ho nijak leštit, a přesto bude stále vypadat jako ze showroomu kuchyňského studia. Granitové dřezy jsou tvořeny alespoň z 80 % křemennými písky, zbylá procenta tvoří pojiva na bázi akrylátu a barviva. Právě široká škálarůzného zabarvení dřezu je tím, co nás okouzlí na první pohled. Kdo by nechtěl celou kuchyni sladit do něžné smetanové nebo se naopak odlišit, zvolit elegantní čokoládovou a předpovědět všechny velké gurmánské zážitky, které se v budoucí kuchyni zrodí? Granit je materiálem houževnatým a neporézním. Nemusíte se bát žádného poškrábání či promáčknutí. Je navíc stálobarevný.

Svůj návrat slaví rovněž keramika. Keramické dřezy jsou velmi elegantní a hodí se především do kombinací s přírodními materiály – kamenem či dřevem, kdy pomohou dotvořit rustikální ráz interiéru. Hodí se ale i domoderně zařízené domácnosti. Jsou velmi praktické – vynikají svojí pevností, odolností vůči chemikáliím i snadnou údržbou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky