Jak vybrat správný stroj na kávu?

Dobrou kávu mají všichni rádi. Jak jí připravit?
📷
Další 2 fotografie v galerii
 Technika 
25. února 2017 05:50 / Shutterstock
  0   0
Pro milovníka kávy je výběr vhodného stroje základním kamenem úspěchu. Rozhodnutí zakoupit stroj na espresso proto není vhodné podcenit. Čeho si všímat a podle čeho vybírat. Poradíme.

Pákový nebo automat?

Toto rozhodnutí je asi nejzásadnější. U pákového stroje budeme připravovat všechno ručně. Měli bychom mít už k dispozici kvalitní mlýnek na kávu. Musíme počítat s pravidelnými úkony před a po každém vydání kávy. Automat je zařízení, které vykoná celý proces od mletí až do čištění stroje. Na nás pak zbývá čištění periodické, které spočívá většinou v odvápnění, výměně vodního filtru a periodickém čištění komponent. U pákového stroje máte větší vliv na celé dění, u automatu máte méně starostí. Vyberete-li automat, zjistěte si, zda můžete použít i předemletou kávu. Může to být důležité pro ty, kdo si musí ze zdravotních důvodů dát kávu bez kofeinu.

Jak poznám, že stroj dělá dobrou kávu?

Někdy jsou lidé nadšeni z čehokoliv, co jim vydá nějakou černou tekutinu. Pokud jde o chuť je samozřejmě klíčová vstupní surovina, tedy kvalitní zrnková káva. Dobrý stroj neurčují jen dobré parametry, tedy tlak vody a její teplota, ale také praktická zkouška. Pokud budete mít možnost si stroj vyzkoušet, musí být každé espresso i z té nejhorší kávy bohaté na pěnu a podaná káva musí mít dostatečnou teplotu. Jakmile káva pěnu nemá, případně nám připadá příliš chladná, vyhneme se takovému stroji obloukem.

A co mléko?

Pákové stroje mají trysku na páru, která slouží mimo jiné k napěnění mléka. Automatické stroje mají i vlastní zásobníky na mléko, které jsou odpojitelné a nádržku můžete dát do chladničky. Záleží opět na vás, zda pijete cappuccino nebo latté. Pokud takové kávové nápoje máte rádi, pak má smysl si připlatit a zkoumat také kvalitu mléčné pěny, kterou váš stroj vyrobí. Pokud si budete stejně připravovat jen espresso, pak investice tímto směrem nemá cenu. Mléčnou pěnu připravujte z kvalitního plnotučného mléka. V některých návodech uvádějí i jiná doporučení, ale jednoznačně platí přímá úměra. Čím tučnější a přirozenější mléko, tím hustší pěna.

Kolik mě to bude stát?

Nemyslete si, že kvalitní espresso vyjde z kávovaru za 1500 Kč. U pákového stroje počítejte alespoň mezi pěti až deseti tisíci. U automatu pak nad patnáct tisíc. Občas může být nějaká čestná výjimka, ale jen ojediněle. V případě kvalitních značek platíme pochopitelně za název, ale také za kvalitu provedení a výdrž.

Bronislava Silná | inStory.cz
Témata: káva, espresso, stroj, automat
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Věda & Vesmír

Vědci poprvé nahlédli do neviditelné kosmické sítě

Tech

Sociální síť TikTok je na vzestupu. Vaše děti jej jistě znají, otázka je, zda je pro ně bezpečný

Dům a zahrada

Jak využít starou matraci, abyste ji nemuseli vyhazovat

Zavřít reklamu