Jak vybrat správný stroj na kávu?

 Technika 
25. února 2017 05:50 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Dobrou kávu mají všichni rádi. Jak jí připravit? Shutterstock
Pro milovníka kávy je výběr vhodného stroje základním kamenem úspěchu. Rozhodnutí zakoupit stroj na espresso proto není vhodné podcenit. Čeho si všímat a podle čeho vybírat. Poradíme.

Pákový nebo automat?

Toto rozhodnutí je asi nejzásadnější. U pákového stroje budeme připravovat všechno ručně. Měli bychom mít už k dispozici kvalitní mlýnek na kávu. Musíme počítat s pravidelnými úkony před a po každém vydání kávy. Automat je zařízení, které vykoná celý proces od mletí až do čištění stroje. Na nás pak zbývá čištění periodické, které spočívá většinou v odvápnění, výměně vodního filtru a periodickém čištění komponent. U pákového stroje máte větší vliv na celé dění, u automatu máte méně starostí. Vyberete-li automat, zjistěte si, zda můžete použít i předemletou kávu. Může to být důležité pro ty, kdo si musí ze zdravotních důvodů dát kávu bez kofeinu.

Jak poznám, že stroj dělá dobrou kávu?

Někdy jsou lidé nadšeni z čehokoliv, co jim vydá nějakou černou tekutinu. Pokud jde o chuť je samozřejmě klíčová vstupní surovina, tedy kvalitní zrnková káva. Dobrý stroj neurčují jen dobré parametry, tedy tlak vody a její teplota, ale také praktická zkouška. Pokud budete mít možnost si stroj vyzkoušet, musí být každé espresso i z té nejhorší kávy bohaté na pěnu a podaná káva musí mít dostatečnou teplotu. Jakmile káva pěnu nemá, případně nám připadá příliš chladná, vyhneme se takovému stroji obloukem.

A co mléko?

Pákové stroje mají trysku na páru, která slouží mimo jiné k napěnění mléka. Automatické stroje mají i vlastní zásobníky na mléko, které jsou odpojitelné a nádržku můžete dát do chladničky. Záleží opět na vás, zda pijete cappuccino nebo latté. Pokud takové kávové nápoje máte rádi, pak má smysl si připlatit a zkoumat také kvalitu mléčné pěny, kterou váš stroj vyrobí. Pokud si budete stejně připravovat jen espresso, pak investice tímto směrem nemá cenu. Mléčnou pěnu připravujte z kvalitního plnotučného mléka. V některých návodech uvádějí i jiná doporučení, ale jednoznačně platí přímá úměra. Čím tučnější a přirozenější mléko, tím hustší pěna.

Kolik mě to bude stát?

Nemyslete si, že kvalitní espresso vyjde z kávovaru za 1500 Kč. U pákového stroje počítejte alespoň mezi pěti až deseti tisíci. U automatu pak nad patnáct tisíc. Občas může být nějaká čestná výjimka, ale jen ojediněle. V případě kvalitních značek platíme pochopitelně za název, ale také za kvalitu provedení a výdrž.

Témata: káva, espresso, stroj, automat
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda