Jak připravit ložnici na chladnější období

 Tipy a inspirace 
29. září 2019 18:05 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
I když bude venku chladno, ložnice musí zůstat místem pro kvalitní odpočinek Pixabay
Ať se nám to líbí nebo ne, podzim je tu a s ním i chladná rána a večery. Jak nachystat ložnici, abychom se cítili dobře? Máme dobrou inspiraci.

Se začátkem podzimu a topné sezony je třeba provést i určité úpravy v ložnici. Vše pro to, aby se vám zde dobře odpočívalo.

Pozor na vířící prach

Protože v ložnici trávíme poměrně dost času, není vůbec špatné provést na začátku podzimu některé zásahy, které zlepší náš spánek i zdravotní stav. Radiátory topení je vhodné zejména v ložnici důkladně zbavit prachu. Akci pochopitelně udělejte v celém bytě nebo domě, ale v ložnici jde o obzvlášť důležitou činnost. Jakmile totiž začne topení hřát, teplý vzduch stoupá vzhůru a prachové částice se dostanou do oběhu. Míra prašnosti je v takové chvíli mnohem větší než obvykle. Staré litinové nebo plechové radiátory stačí umýt navlhčeným hadrem. Z moderní radiátorů je vhodné odstranit vrchní mřížku a vše povysávat a vyčistit.

Nastavte v ložnici správnou teplotu

Pro vytápění doporučujeme, abyste v každé místnosti měli nastavenou stálou teplotu. Změny teplot v průběhu dne nepřispějí k žádným úsporám. Jestliže necháte přes den místnost prochladnout, večer ji budete muset vytopit na určitou vámi požadovanou úroveň a spotřeba může být větší, než když budete během dne jen krýt tepelné ztráty. To ale neznamená, že musíte mít v ložnici stejnou teplotu jako v obýváku. Právě naopak. V ložnici by se měla teplota pohybovat mezi sedmnácti až dvaceti stupni Celsia. A mělo by to být asi o tři až čtyři stupně méně než v ostatních místnostech. Právě díky tomu se vám bude dobře spát a vaše tělo řádně zregeneruje.

Kvalitní deky a matrace

Nižší teplota v ložnici ale neznamená, že se máte při spánku třást zimou. Právě od toho jsou kvalitní deky a matrace. Ať použijete peřiny z pravého peří nebo z dutého vlákna, na zimu existují teplejší varianty. Ty je vhodné vytáhnout, neboť nastala jejich doba. Také některé matrace mají zimní a letní stranu. V takovém případě určitě stojí za to matraci správně otočit. Spící člověk si potom míru tepelného komfortu reguluje tím, že se více nebo méně zabalí do peřiny. Dýchá ale chladnější vzduch, a právě ten přispívá ke zdravému spaní.

Použijte správné barvy

V chladnějším období není špatné použít v ložnici barevně teplejších odstínů. Tělo se tak naladí do větší pohody. Opticky bude místnost teplejší a budete se cítit lépe. Pochopitelně nebudete na zimu místnost malovat, ale použijete doplňky v příslušných barvách.

Větrání

V podzimním a zimním období si dávejte větší pozor na větrání. Stále sice platí, že se má větrat intenzivně, pravidelně, ale krátce. Nejlepší je otevřít okna na deset minut, ale otevřít je dokořán. Vzduch v místnosti se vymění, ale stěny neprochladnou. Je ale zapotřebí uvážit, zda v blízkosti vašeho bytu či domu není nějaký zdroj znečištění, kouřící komín či silnice plná aut. Nemá smysl si spaliny zvenčí nahnat dovnitř. Proto je nejlepší provádět větrání, když vidíte, že je venku minimální provoz a zejména, když zrovna nekouří okolní komíny naplno. To samozřejmě platí pro všechny místnosti, ale pro ložnici, kde trávíte denně minimálně šest i více hodin, tím spíš. Více informací o větrání najdete v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47