Nebaví vás žehlení? Poradíme, jak se mu vyhnout nebo alespoň zredukovat na minimum

 Tipy a inspirace 
03. září 2019 10:04 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Moderní žehličky jsou skvělé, ale stejně hledáme cesty, jak se žehlení vyhnout Pixabay
Pro někoho je žehlení zábava, při které poslouchá hudbu nebo sleduje seriál. Pro mnoho lidí tvoří žehlení doslova noční můru mezi domácími pracemi. Poradíme, jak se žehlení vyhnout nebo ho zredukovat na minimum.

Moderní žehlení je pochopitelně podstatně snazší. Naše prababičky ještě pamatovaly žehličky, které se dávaly nahřívat na kamna nebo sporák. Odhadnout správnou teplotu a vyžehlit něco byl téměř nadlidský výkon. Současná žehlička má termostat, nepřilnavý povrch a výrobník páry či integrované kropení. Jenže přece jen žehlení stále dost dlouho trvá. Což v dnešní uspěchané době není docela příjemné.

Sušička

Velkým pomocníkem v boji proti žehlení je sušička prádla. Pořiďte si kvalitní sušičku, nepřeplňujte její buben, nastavte si správný proces, který prádlo i po vysušení načechrává, a máte téměř vyhráno. Prádlo ze sušičky vyjměte a pěkně vyrovnejte, poskládejte a máte vyžehleno. U většiny kusů to právě takto funguje. Vše můžete ještě vylepšit nákupem speciálních balónků, které v bubnu sušičky prádlo naklepávají, takže je nadýchanější. Ubrousky mu zase dodají potřebnou vůni. Na nemačkavost prádla má samozřejmě vliv i aviváž při praní, ale tady je potřeba se mít na pozoru. Příliš aviváže způsobuje zanášení sušičky. Ta potom nemůže správně fungovat.

Není to drahé?

Mnoho lidí se obává toho, že je provoz sušičky příliš drahý. Není to ale tak zlé, jak to možná na první pohled vypadá. Tento spotřebič vás bude stát ročně mezi 1 500 až 2 000 Kč. Záleží také, jak úspornou sušičku koupíte a jak ji budete udržovat. Ale provoz žehličky také není zadarmo. A pak je tu váš čas, který má přece také velkou cenu. Místo žehlení se tak můžete více věnovat dětem, koníčkům, práci na zahradě. Tohle už je docela k uvážení. Více o výběru sušičky si přečtěte třeba zde.

Další fígle

Sušička prádla ale není jediným prostředkem k tomu, abychom dosáhli stavu, kdy nebudeme žehlit zbytečně každý kus. Základem úspěchu je pořízení nemačkavého oblečení a prádla. Je známá věc, že froté napínací prostěradlo žehlit nemusíte, i když je vysušíte na šňůře. Stejně tak krepové povlečení. Různé oblečení ze směsového materiálu je také velmi odolné proti mačkání, ale i mezi čistě bavlněnými kusy se dají najít ty, které se krásně vyvěsí. Jde zkrátka o to si najít vhodného výrobce, který používá správné materiály.

Podstatné také je, jakým způsobem s prádlem zacházíte. Jestliže vytáhnete prádlo z pračky, necháte je nějakou dobu hozené v lavóru a pak chaoticky rozvěsíte na sušák, asi se žehlení nevyhnete. Jestliže ale čerstvě vyždímané prádlo pořádně protřepete a rovně rozvěsíte, případně dáte schnout různé košile a halenky na ramínko, bude výsledek podstatně lepší.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve